Kubaner strömmar till landets vallokaler för att säga ja eller nej till en omdaning av landets grundlag.
Reformen följer en uppluckring som redan påbörjats i landet, men befäster samtidigt kommunistpartiets envälde.
KUBA Förslaget till en ny grundlag återspeglar på många vis de förändringar som Kuba genomgått på senare år. Den gläntar på dörren för bland annat småföretagande, privat ägande och utländska investeringar – förutsatt att allt sker med kommunistpartiets välsignelse.
Drygt åtta och en halv miljon kubaner över 16 år har rätt att rösta och redan efter fyra timmar hade fler än hälften av dem gjort det, rapporterar Reuters. Det tyder på att valdeltagandet kommer att bli högre än i det senaste nationella valet med god marginal.
Gräsrotsdiskussion
Det senaste året har det kubanska folket fått ge förslag och kommentera utformningen av den nya grundlagen i lokala medborgardebatter.
Kritiker anser att det enväldiga partiet endast har valt ut förslag som passar det och att grundläggande frågor om hur landet styrs aldrig var aktuella. Kommunistpartiet har också monopol på alla landets medier och har obestritt kunnat föra fram sin argumentation.
I ett av de tidiga utkasten hade en formulering om att Kuba ska ”sträva mot kommunismen” tagits bort, men i ett senare utkast hade den skrivits tillbaka.Allt som allt innehåller förslaget 229 paragrafer, som en enhällig nationalförsamling klubbade fram i december. Om ja-sidan vinner folkomröstningen kommer det att ersätta den nuvarande grundlagen från 1976.
"För Venezuela"
– Vi kubaner röstar för vår nya grundlag. Vi röstar för Latinamerika och Karibien, sade Kubas president Miguel Díaz-Canel i samband med att han var och röstade i huvudstaden Havanna på söndagen, rapporterar AFP.
– Vi röstar också för Venezuela. Vi försvarar Venezuela för att kontinentens stolthet står på spel i Venezuela.
Den kubanska oppositionen, som enligt lagen inte får genomföra kampanjer, bojkottar vanligtvis folkomröstningar. Denna gång har de dock uppmanat människor att rösta nej, som ett symboliskt underkännande av landets styre.Vallokalerna stänger klockan 18 lokal tid (midnatt mot måndag svensk tid).