Nyheter

Nato vill expandera i Asien och Oceanien – Kina kritiskt

Det amerikanska hangarfartyg USS Ronald Reagan under flygoperationer i Östkinesiska havet, 22 augusti 2019.

Samtidigt som krig rasar i Ukraina anklagar Kina Natoländerna USA, Storbritannien och Australien för bygget av ”en Nato-variant” i Asien och Oceanien. Något som får Kina att dra öronen åt sig – samtidigt som Peking växlat upp sina militära ambitioner i vad den kinesiska staten anser vara ”Kinas intressesfär”.

NATO/KINA | USA:s president Joe Biden har tillsammans med Australiens premiärminister Scott Morrison och Storbritanniens dito Boris Johnson sonderat terrängen för en ”indo-oceanisk allians”, ett militärt samarbete som förvisso gick av stapeln hösten 2021 men som Kina menar växlar upp i tempo medan världen är upptagen med att följa utvecklingen i Ukraina:

– Deras slutmål är att skapa en Nato-version för Asien och Oceanien som uttryckligen förväntas tjäna USA:s herravälde, säger Zhao Lijian, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet, i en briefing – och tillägger att länderna i regionen ”naturligtvis motsäger sig detta”, rapporterar ABC News.

Västs militära ambitioner i Asien och Oceanien vädras i ett läge när Kina också växlat upp sina ambitioner och militära förmåga, och öppet börjat tala om ”en återförening” med Taiwan medelst vapenmakt.

Säkerhetspakt med Salomonöarna

I slutet av mars undertecknade Salomonöarna och Kina ett officiellt avtal om en säkerhetspakt som tillåter kinesisk militär att stationeras i den melanesiska önationen – något som dock bara bekräftar den utveckling som rått sedan 2020, då Kina först ”leasade” en hel ö för militär räkning.
Trots Kinas egna framflyttade positioner stavas vägen framåt ändå fred, menar Zhao Lijian:

– Vi vädjar till USA, Australien och Storbritannien att överge sin kallakrigetmentalitet och nollsummespel och istället uppfylla sina internationella förpliktelser och göra mer för att bidra till regional stabilitet och fred, säger Lijian, rapporterar ABC News.

* * *

Läs även:
Kina ”normaliserar” mongolisk minoritet
Salomonöarnas kinesiska kärleksrelation
Etniska konflikter river sönder Salomonöarna

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.