Nyheter

Brasilien: Forskarvärlden hoppas på Lula da Silva

Brasiliens före detta president Luiz Inacio Lula da Silva talar till anhängare efter att ha besegrat den sittande Jair Bolsonaro i ett presidentval om att bli landets nästa president, i Sao Paulo, Brasilien, söndagen den 30 oktober 2022.

På vetenskapstidskriften Natures ledarplats framhålls vikten av att Brasiliens sittande president inte vinner valet och säkrar en andra mandatperiod. ”Hans mandatperiod har varit katastrofal för vetenskapen, miljön, folket i Brasilien – och världen”, skrev Natures ledarredaktion inför landets andra och avgörande presidentvalomgång.

BRASILIEN | I en ledare framhålls valet den 30 oktober 2022 som det viktigaste sedan landet klev ut ur militärdiktaturens mörker 1985, för övrigt en epok som Bolsonaro upprepade gånger framhållit som en ledstjärna i sin politiska vision av ett fungerande samhälle.

Det är inte första gången som just Nature understryker vikten av ett ickeauktoritärt Brasilien – redan 2018, inför Jair Bolsonaros tillträde som president för Sydamerikas största ekonomi och ansvarig för planetens största regnskogsregion Amazonas, anade vetentidskriften oråd för fri forskning och miljön.

Valsegern 2018 säkrades tack vare löften om att förneka vetenskap, hota ursprungsfolks rättigheter, främja vapen som samhällslösningar och snabba på en redan blodig exploatering av Amazonas naturresurser.

”Bolsonaro har varit trogen sitt ord. Hans mandatperiod har varit katastrofal för vetenskapen, miljön, folket i Brasilien – och världen”, skrev Natures ledarredaktion inför Brasiliens andra presidentvalomgång.

Hans motståndare Luiz Ignacio Lula da Silva har inför valdagen aviserat planerna på ”en grön giv” för Brasilien, där en uppsjö av Bolsonaroledda initiativ kommer att ryckas upp och miljödepartement stärkas, miljölagar snickras upp och Amazonas och dess invånare bättre skyddas från expanderande mineralutvinning och rekordskövlingar.

Till skillnad från Jair Bolsonaros reaktionära och nationalistiska utgångspunkt när det gäller Brasiliens politiska kurs är Lula da Silva på det klara med att omvärlden har en stor roll att spela i kampen för att säkra Amazonas långsiktiga överlevnad.

– Om omvärlden är villiga att bidra kan ett fortsatt levande träd i Amazonas visa sig vara mer värt en någon annan investering, sade Lula da Silva i augusti 2022, rapporterade Reuters.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.