Nyheter

FN: 100 000 internflyktingar i Haiti

Demonstranter bär bort plundrade föremål under en protest mot bränsleprishöjningar och för att kräva att Haitis premiärminister Ariel Henry avgår,  Port-au-Prince, Haiti, fredagen den 16 september 2022.

HAITI | Nya siffror från FN:s migrationsorgan IOM konstaterar att nära 100 000 haitier har tvingats in i en tillvaro som internflyktingar bortom huvudstaden Port-au-Prince till följd av det upptrappade gängvåldet i den politiskt och ekonomiskt kollapsade önationen.

Haiti – en gång kallad Antillernas pärla och hemvist för en slavledd frigörelseprocess från sina franska kolonialherrar i början av 1800-talet – har alltsedan mordet på den omstridde presidenten Jovenel Moïse i juli 2021 sjunkit djupare och djupare ner i en politisk kvicksand förvärrad av korruption, inflationskris och den organiserade brottslighetens fasta grepp om den haitiska statsapparaten.

Civila riskerar att falla offer för kidnappningar, utpressning och allehanda kriminella gärningar från kriminella gäng som i sin kontroll av olika delar av Port-au-Prince i den eskalerande krisens spår finner det alltmer lönsamt att rikta in sig på de allra mest utsatta i samhället, menar IOM.

”Stadsdelar med de högsta våldsnivåerna rapporterar ofta om ekonomisk nöd och där den senaste tidens stigande mat- och bränslepriser ytterligare destabiliserar en redan otrygg försörjning”, summerar FN-organet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.