Nyheter

Brittiska medborgare släppta efter år i iransk fångenskap.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, vänster, och Anoosheh Ashoori, som befriades från Iran, vinkar efter att ha landat vid RAF Brize Norton i Brize Norton, England torsdagen den 17 mars 2022.

IRAN | Två brittisk-iranier har efter flera år i iranskt fängelse och därefter i husarrest släppts fria och har återvänt till Storbritannien. Nazanin Zaghari-Ratcliffe greps när hon hälsade på sina föräldrar i Iran för sex år sedan och Anoosheh Ashoori greps för fem år sedan. Båda har suttit i fängslade i det ökända Evinfängelset i i flera år.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe släpptes för en tid sedan men befann sig i husarrest och hennes pass var beslagtaget. För några dagar sedan fick hon tillbaka sitt pass och på onsdagen kunde både hon och Anoosheh Ashoori lämna Iran. De har nu landat på brittisk mark och återförenats med sina familjer.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe hade varit på semester i Iran och skulle återvända hem med sin dotter när hon greps i april 2016. Hon dömdes året därpå för spioneri, och en åklagare hävdade att hon hade hållit en journalistkurs som iranska myndigheter menade syftade till att ”rekrytera och träna folk för att sprida propaganda mot Iran” rapporterade the Guardian 2017.

Hennes familj och arbetsgivare Thomson Reuters Foundation har hela tiden sagt att det inte stämmer att hon jobbade journalistiskt, och att hon endast var i Iran på semester. Hennes fall förvärrades då Boris Johnson, dåvarande brittisk utrikesminister, hävdade att hon hade lärt ut journalistisk i landet. Att både hon och Anoosheh Ashoori nu har tillåtits återvända hem kan ha att göra med att en brittisk skuld till Iran har återbetalats.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.