Nyheter

Saudisk massavrättning fördöms av människorättsorganisationer

Hedersvakt bakom den saudiska flaggan.

Människorättsorganisationer har fördömt Saudiarabiens massavrättning på 81 personer i lördags. ALQST betonar att landets rättsväsende inte är oberoende och att kungariket har en lång tradition av ”orättvisa rättegångar som bygger på erkännanden som tvingats fram under tortyr”. Human Rights Watch menar att det är ”högst osannolikt” att någon av de avrättade männen hade fått en rättvis rättegång.

SAUDIARABIEN | Human Rights Watch skriver på tisdagen att det på grund av Saudiarabiens ”hejdlösa och systematiska” övergrepp inom det straffrättsliga systemet är ”högst osannolikt” att någon av de 81 nu avrättade männen hade fått en rättvis rättegång. Lördagens massavrättning var den största på många år i landet, och hälften av de som avrättades tillhörde landets shiamuslimska minoritet som länge har utsatts för systematisk diskriminering och övergrepp från regeringens sida, och många avtjänar antingen långa straff eller väntar på avrättning, skriver Human Rights Watch på sin hemsida.

– Saudiarabiens massavrättning av 81 män i helgen var en brutal uppvisning av dess envälde, och ett rättssystem som reser allvarliga tvivel kring rättvisan i deras rättegångar och straff, säger Michael Page, vice chef för människorättsorganisationens Mellanösternavdelning.

– Den chockerande hjärtlösheten i hur de behandlades förvärras av faktumet att många familjer fick reda på att deras nära och kära var döda på samma sätt som vi andra, i efterhand och genom media, fortsätter Page.

Brotten som de avrättade männen hade dömts för var både sådant som mord och kopplingar till utländska terrororganisationer men också brott som att ha smugglat vapen, försökt ha destabiliserat säkerheten eller för att ha sökt skapa disharmoni och oroligheter. Massavrättningen är den mest omfattande på länge. 2019 avrättades 37 män varav 33 tillhörde shiaminoriteten, och 2016 avrättades 47 män efter att ha dömts för terrorbrott.

Av de 41 shiamuslimska män som avrättades i lördags hade bara tre av dem dömts för mord. Andra var dömda för mordförsök på poliser, för att ha attackerat polisstationer eller säkerhetstjänster, ha hindrat att efterlysta personer från att gripas, och för en rad andra brott som att ha köpt eller sålt vapen. Human Rights Watch har granskat rättegångarna för fem av de nu avrättade shiamuslimerna: Aqeel al-Faraj, Mortada al-Musa, Yasin al-Brahim, Mohammed al-Shakhouri och Asad al-Shibr. Rättegångarna hade allvarliga brister, inte minst då det i alla fem fallen under rättegången framkom att de erkännanden som användes emot de tilltalade hade tagits fram med hjälp av tortyr.

Människorättsorganisationen ALQST (rättvisa på arabiska) som arbetar med att försvara mänskliga rättigheter i Saudiarabien betonar i sitt fördömande av lördagens massavrättning att saudiska myndigheter länge använt sig av landets rättsapparat för att ”hetsa och förtrycka dissidenter och aktivister” och pekar särskilt på hur den vagt formulerade antiterrorlagstiftningen används mot politisk aktivism i stort ALQST anser också att det finns stora brister i regleringen av landets domarkår och att domare ”tillåts tolka lagen som de finner lämpligt”. ALQST uppmanar Saudiarabien att genast införa ett stopp för avrättningar i landet, liksom att landet respekterar internationella konventioner och avtal som FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.