Nyheter

Tidigare ledare för högerextrema Proud Boys åtalad för sammansvärjning

Proud Boys-ledaren Henry ”Enrique” Tarrio vid en demonstration i Portland, USA, 2020.

I förra veckan greps och åtalades Henry ”Enrique” Tarrio, tidigare ledare för den högerextrema rörelsen Proud Boys och i tisdags beslutade rätten att han ska vara häktad fram till rättegång. Dokument som har använts i åtalet mot honom innehåller bland annat en plan som liknar den som genomfördes den 6 januari 2021 då Trumpsupportrar stormade Kapitolium.

USA | På tisdagen beslutade en domstol i Miami att Enrique Tarrio ska vara häktad fram till rättegång, domaren hänvisade till den fara som han utgör för samhället. Enrique Terrio var ledare för Proud Boys under stormningen men har nyligen avgått. Han var själv inte på plats den 6 januari och han har inte anklagats för att ha använt dokumentet för att styra händelseförloppet under dagen, inte heller att han delat det med fem andra åtalade Proud Boys-medlemmar. Men han har åtalats för sammansvärjning och för att på avstånd ha konspirerat för att stoppa kongressens certifiering av Joe Biden som president. Detta genom att ha skapat en ledarskapsstruktur och organiserat krypterade chattar med Proud Boys-medlemmar veckorna innan stormningen av Kapitolium.

– Det här är ett brott riktat mot vår demokratis hjärta. Det är svårt att föreställa sig något allvarligare än det här brottet, sade åklagaren Jason McCullogh under domstolsförhandlingen i tisdags, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Dokumentet som har namnet ”1776 kommer tillbaka” består av nio sidor och innehåller rekommendationer för hur grupper ska ta sig in i olika regeringsbyggnader och uppmaningar om att de som deltar ska klä sig som vanliga demonstranter. Proud Boys-medlemmar klädde sig inte heller i sin vanliga mundering bestående av svartgula pikétröjor utan i svarta kläder för att smälta in bland andra demonstranter. Detta till skillnad från medlemmar i den högerextrema milisen Oath Keepers som i flera fall kom i kamouflagekläder och därmed var lättare för polis att identifiera på plats och på filmat material i efterhand.

Dokumentet är uppdelat i fem delar: ”Infiltrera, utför, distrahera, ockupera och sittstrejka” och det uppmanar att minst 50 personer ska ta sig in i varje byggnad, rapporterar the New York Times som har talat med källor som har insyn i ärendet. 

Det är fortfarande inte känt vem som har skrivit dokumentet och inte heller hur det hamnade i Enrique Terrios händer men han antas ha fått det av ”en av sina flickvänner” i slutet av december 2020.

I dokumentet ges rekommendationer om hur byggnader ska intas och hur väktare ska distraheras, liksom rekommendationer på vilka slagord som skulle ropas: ”Vi, folket” och ”Ingen Trump, inget Amerika” föreslogs bland annat. Enrique Terrio är den andra ledarfiguren för en högerextrem rörelse som har gripits och åtalats för sammansvärjning i samband med stormningen av Kapitolium – i januari i år greps ledaren för milisen Oath Keepers, Stewart Rhodes. Sammanlagt har minst 30 medlemmar av Proud Boys åtalats för inblandning i attacken. 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.