Nyheter

Uppgifter: Över 50 döda på en dag i Tjernihiv

På satellitbilder som tagits före onsdagens attack syns ordet ”barn” skrivet på ryska på marken utanför teatern i Mariupol i Ukraina.

Hundratals civila befann sig i den teater i Mariupol som flygbombades under onsdagen. Från flera håll kommer rapporter om att de flesta överlevt attacken. Utanför teatern stod ordet ”barn” skrivet på ryska på marken. Från Tjernihiv kommer uppgifter om att över 50 människor dödats det senaste dygnet.

UKRAINA | I staden Tjernihiv, runt 14 mil norr om huvudstaden Kiev, har 53 människor dödats det senaste dygnet, enligt den regionala ledaren Viatjeslav Tjaus, rapporterar den ukrainska statliga nyhetsbyrån Ukrinform. Uppgifterna har inte bekräftats av andra källor.

En person har dött i Kiev efter att ett höghus träffats av delar från en nedskjuten raket på torsdagsmorgonen i den sydöstra delen av den ukrainska huvudstaden. Tre personer skadades och tiotals har evakuerats. Räddningstjänsten fortsätter att söka i bråten.

Händelsen kom knappt två timmar innan utegångsförbudet i staden hävdes på torsdagsmorgonen.

En skola och ett medborgarcenter har förstörts i Merefa nära staden Charkiv i landets nordöstra delar, enligt borgmästaren Veniamin Sitov. Det finns inga kända civila offer.

Taket höll

En stor del av teatern i den belägrade staden Mariupol kollapsade efter attacken på onsdagskvällen enligt ukrainska myndigheter. I trevåningsbyggnaden hade hundratals människor sökt skydd.
På satellitbilder från början av veckan syns hur man på marken utanför teatern med stora bokstäver skrivit ordet ”barn” på ryska.
Från flera håll kommer under torsdagen uppgifter om att skyddsrummet under teatern stått emot attacken och att människor kommit ut vid liv efter att bråte tagits bort.

– Vi vet inte än om vi har skadade människor eller dödade människor. Men det ser ut som att de flesta av dem har överlevt och är okej, säger den ukrainske parlamentsledamoten Dmytro Gurin till BBC.

”Kommer aldrig att förlåta”

”Inkräktarna förstörde Dramateatern. En plats där fler än tusen människor tagit sin tillflykt. Vi kommer aldrig att förlåta detta”, skriver Mariupols kommunfullmäktige i ett inlägg i Telegram.

Rysslands försvarsdepartement förnekar att man ligger bakom attacken och hävdar att byggnaden förstördes i en explosion som utlösts av den ukrainska högerextrema Azovbataljonen.

Under torsdagsmorgonen har ytterligare attacker utförts mot staden, enligt president Volodomyr Zelenskys kansli.

Även ett kommunalt poolområde i Mariupol där civila tagit skydd träffades av ryska angrepp, enligt Donestskregionens ledare Pavlo Kyrylenko. Även här är det okänt hur många som skadats eller dödats.

– Nu finns det gravida kvinnor och kvinnor med barn under spillrorna där, säger Pavlo Kyrylenko.

Minimala framsteg

Den ryska framryckningen i Ukraina har i princip saktat ned på alla fronter, skriver Storbritanniens försvarsdepartement på Twitter.

”Ryska styrkor har gjort minimala framsteg på land, till sjöss och i luften de senaste dagarna och fortsätter att lida kraftiga förluster”, skriver försvarsdepartementet på Twitter med hänvisning till underrättelseuppgifter.

Departementet bedömer också att det är troligt att Ryssland, till följd av den långdragna insatsen, har varit tvungna att använda mer vapen än planerat.
”Som ett resultat är det troligt att Ryssland tar till äldre, mindre precisa vapen, vilka är mindre militärt effektiva och mer sannolikt resulterar i civila offer”, skriver departementet.
 
Relaterade artiklar:
Kriget skakar även de rikas ”Londongrad”
ESSÄ | Det saknas en feministisk syn i Nato-debatten
Vilniusbo: ”Vana att vara rädda för Ryssland”
Olena Kustova: ”Ukraina slåss för hela Europa”

Av Anna Hansson/TT, Kristin Groth/TT
 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.