Nyheter

Beowulf Mining kopplas till skatteparadis

Området där guvan i Gallók/Kallak kan komma att ligga.

Det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining hoppas på ett positivt besked från regeringen rörande sitt kontroversiella och kritiserade gruvprojekt i Jokkmokk kommun, något som i flera år har legat till grund för massiva protester och splittring i lokalsamhället. Men gruvbolagets ekonomiska upplägg och koppling till skatteparadis kartläggs nu i en granskning av Aftonbladet.

SVERIGE | För att bättra på sitt rykte och vinna lokalsamhällets gunst har det brittiska gruvbolaget utlovat en miljard i extra skatteintäkter, utbetalat under en 25-årsperiod, rapporterar SVT Norrbotten.

Men Aftonbladets granskning visar att Beowulf Mining saknar finansiering för att överhuvudtaget bedriva gruvdrift och tidningen visar istället på ett invecklat system där brevlådeföretag i det brittiska skatteparadiset Jungfruöarna och dotterbolag i Kosovo ingår.

– Man ska vara noga med att kontrollera ansvarsförhållanden så att man vet vem man gör affärer med, särskilt med verksamhet som påverkar miljön, säger Johan Lundberg, skatterevisor på Skatteverket, till Aftonbladet.
Reportern har ”samisk bakgrund”

Sven-Otto Littorin, tidigare minister under den moderatledda regeringen ledd av Fredrik Reinfeldt, är ordförande för Beowulf Mining och har kritiserat Aftonbladet för partiskhet – mot bakgrund av ”reporterns samiska bakgrund som naturligtvis hade varit en intressant information för läsarna”, vilket han skrev i ett mejl till tidningen.

Reportern ifråga, Frida Sundkvist, är förvånad över vad hennes ursprung har att göra med granskningen av Beowulf Minings likviditet och ekonomiska skatteplanering:

– Det andas rasbiologiskt tänk som både samer och tornedalingar, det senare som jag framför allt har ursprung ifrån, varit utsatta för i väldigt många år, säger Frida Sundkvist till SVT Nyheter.

Regeringen väntas senare i vår fatta beslut om Beowulf Mining ska beviljas tillstånd att påbörja gruvdrift i Jokkmokk kommun.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.