Nyheter

Bojkottkrav mot P&O Ferries efter massuppsägning

Tre färjor från P&O Ferries vid hamnen i Dover inför massuppsägningen i torsdags.

800 anställda vid färjebolaget P&O Ferries sades i torsdags upp utan förvarning. Företagets agerande har fördömts av fack och politiker i Storbritannien. Facket RMT säger att de nu uppsagda kommer att ersättas med anställda som kommer att få löner som ligger under minimilönenivån. 

STORBRITANNIEN |  En av dem som sades upp plötsligt på torsdagen är Andrew Smith som har jobbat på företaget i 22 år:

– Det är våra liv. Det är så våra familjer har vuxit upp, man har vetat att det är det här vi gör och det har ställts på ända på några timmar, säger han till BBC.
Rederier som är registrerade i andra länder än Storbritannien kan betala löner som ligger under landets minimilöner uppger facket The Rail, Maritime and Transport union (RMT) som har kallat uppsägningen i torsdags en av de ”skamligaste handlingarna” någonsin på den brittiska arbetsmarknaden och har uppmanat till bojkott av företaget.

Kan vara olagligt

”Svagheten i den brittiska anställningslagen har inte bara tillåtit massuppsägningen av brittiska sjömän, den har också sporrat det här barbariska beteendet eftersom arbetsgivarna vet att det kanske inte finns några effektiva straffpåföljder för att stoppa dem och de kan utöver det komma undan med att betala under minimilönen”, skriver RMT:s generalsekreterare Mick Lynch på fackets hemsida som tillsammans med facket Nautilus har uppmanat till protester i Dover, Liverpool, Hull och Larne.
RMT och Nautilus har också vänt sig till jurister för att få rådgivning. Hillary Cudbill, en advokat inriktad på arbetsrätt från byrån Blake Morgan säger till BBC att P&O Ferries agerande ”nästan säkert är illegalt” och hon tror att deras anställda omfattas av brittisk lagstiftning även fast företaget har färjor runt om i världen.

Flera brittiska politiker har fördömt färjebolagets agerande och maritimministern Robert Courts sade i förra veckan i parlamentet att det vara ”fullständigt oacceptabelt”:

– Rapporter om att arbetare inte gavs någon förvaring och eskorterades av fartygen omedelbart medan de meddelades att billigare alternativ skulle ta över deras roller visar på den hjärtlösa karaktären av hur P&O närmade sig frågan, sade han. 

Kände till i förväg

Samtidigt har det under helgen framkommit att ministrar i regeringen känt till massuppsägningen i förväg. På söndagen uppmanade den fackliga centralorganisationen Trades Union Congress (TUC) att regeringen måste använda händelsen för att förbättra arbetares rättigheter. TUC:s generalsekreterare Frances O’Grady krävde att regeringen ”omedelbart lägger fram ett förslag om anställningslag för att förhindra att arbetare behandlas som slit-och-släng-arbetskraft – och ser till att det som hände på P&O aldrig sker igen.”, rapporterar the Guardian. 

P&O har sagt att beslutet att avskeda de 800 anställda hade varit ”svårt” och en ”sista utväg” för att rädda företaget, rapporterar BBC. 

Nyheter

Utfasning av fossila bränslen förslag till klimatavtalet

Protest mot fossila bränslen vid FN:s klimattoppmöte COP28, tisdagen den 5 december 2023, i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Klimatförhandlingarna vid COP28 står inför en ödesfråga – utfasningen av fossila bränslen. Ett utkast till förhandlingstext pekar på ett övervägande av en utfasning av fossila bränslen som en central del av det slutliga avtalet vid FN:s klimatmöte.

KLIMAT | Det preliminära utkastet till COP28-avtalet, tillkännagivet av FN:s klimatorgan, inledde diskussionerna kring det som betraktas som den mest avgörande frågan på toppmötet: huruvida länderna ska gå med på att gradvis avstå från att använda fossila bränslen eller strida för att bevara deras roll i energimixen.

Utkastet till avtalstext för COP28 inkluderar tre olika alternativ, vilka representanter från nära 200 länder nu skall komma överens om. Det första alternativet i utkastet förespråkar ”en ordnad och rättvis utfasning av fossila bränslen”. Språkbruket antyder att rika nationer med en lång historia av fossilbränsleanvändning bör fasa ut dem snabbare än fattigare länder som fortfarande utvecklar sina resurser.

Det andra alternativet kräver ”accelererade insatser för att avveckla fossila bränslen”.

Det tredje alternativet skulle helt undvika att nämna en utfasning av fossila bränslen.

USA, de 27 länderna inom Europeiska unionen och små klimatmässigt utsatta önationer driver på för en gradvis utfasning av fossila bränslen för att möjliggöra kraftiga sänkningar av koldioxidutsläppen. Dessa sänkningar anses vara kritiska under detta decennium för att förhindra katastrofala klimatförändringar enligt forskare.

Trots detta har de stora olje- och gasproducerande länderna inga planer på att sluta borra efter dessa bränslen, enligt Net Zero Tracker, som är ett oberoende samarbete mellan fyra organisationer, bland annat Oxford Net Zero.

Länder som Saudiarabien och Ryssland har motsatt sig tidigare förslag om en utfasning. Saudiarabiens energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, meddelade till Bloomberg TV att hans land ”absolut inte” skulle gå med på ett avtal som kräver en utfasning av fossila bränslen.

Färsk forskning, publicerad i veckan av Global Carbon Budget, understryker att de globala koldioxidutsläppen från förbränning av fossila bränslen når nya rekordnivåer i år. Denna utveckling förvärrar klimatkrisen och ger upphov till mer förödande extremväder.

Enligt rapporten förväntas utsläppen från fossila bränslen totalt uppgå till 36,8 miljarder ton koldioxid år 2023, en ökning med 1,1 procent från föregående år, enligt forskare vid över 90 institutioner, inklusive University of Exeter.

Denna utsläppstrend placerar världen längre och längre ifrån att hindra den globala uppvärmningen från att överstiga 1,5 grader över förindustriell tid.

– Det ser nu nästan oundvikligt ut att vi kommer att överskrida det 1,5C-mål som sattes i Parisavtalet, säger Exeter-professorn Pierre Friedlingstein, som ledde forskningen.

– För att ha en chans att upprätthålla 2,0 graders-målet krävs snabba minskningar av utsläppen från fossila bränslen.

Nyheter

Víctor Jaras påstådda mördare utlämnad till Chile

Pedro Barrientos, tidigare soldat och ansedd som ansvarig för Jaras död, till vänster.

En av de mest symboliska och långdragna rättsprocesserna kopplade till Augusto Pinochets blodiga regim når äntligen sin slutpunkt när en nyckelperson i mordet på sångaren Víctor Jara 1973 har utlämnats till Chile för att ställas inför rätta.

CHILE | Den historiska betydelsen av denna händelse lyser klart då Pedro Barrientos, tidigare soldat och ansedd som ansvarig för Jaras död, slutligen överlämnats från USA till Chile. Åtalen mot honom gäller kidnappningen och mordet på Víctor Jara, ett av de mest uppmärksammade människorättsfallen från Pinochets regim. Enligt vittnesmål spelade Barrientos rysk roulette med Jara innan han sköt ihjäl honom den 16 september 1973.

– Vi vill dra en gräns under det här fallet – och det snabbt, sade Nelson Caucoto, en människorättsadvokat som företrätt Jaras familj under lång tid.

– Skulle någon någonsin ha trott att det skulle finnas rättvisa för Víctor Jara?

Även om utlämningen är ett viktigt steg, påpekar aktivister att det finns mycket arbete kvar för rättvisa. Många inblandade i brutala handlingar under diktaturen är fortfarande på fri fot, och undkommer straff.

Rodrigo Bustos från Amnesty International understryker detta genom att påpeka att Chile fortfarande har en enorm skuld att betala när det gäller att skipa rättvisa för de oförlåtliga brotten under Pinochetregimen. Trots att vissa fällande domar har säkrats för en del av offren, är det en liten andel av de totala fallen, vilket speglar den långsamma processen och bristen på rättvisa för överlevande från denna mörka tid.

– I allmänna termer har Chile fortfarande en enorm skuld att betala när det gäller rättvisa för de påtvingade försvinnandena, avrättningen och tortyren, säger Rodrigo Bustos, generalsekreterare för Amnesty International Chile.

Hittills har fällande domar endast säkrats i omkring en tredjedel av de 3 216 fall av påtvingade försvinnanden och avrättningar som begicks under diktaturen, enligt uppgifter sammanställda av Diego Portales University transitional justice observatory.

Bara 0,6 % av de överlevande offren från diktaturtiden har sett sina fall sluta med en fällande dom.

Víctor Jaras änka, Joan Jara, som nyligen gick bort vid 96 års ålder, kämpade i nästan fem decennier för att uppnå rättvisa för sin man. Hennes outtröttliga engagemang var en avgörande faktor för att samla vittnesmål och bevis som ledde till att fallet kunde återupptas efter många år av tystnad och brist på bevis.

Víctor Jaras tragiska öde, där han torterades och mördades på fotbollsarenan Estadio Chile, står fortfarande som en symbol för de brutala övergreppen som ägde rum under Pinochets regim. Hans musik och hans politiska övertygelse lever vidare idag som en påminnelse om konsekvenserna av maktmissbruk och förtryck.

– Det viktigaste är att 50 år senare har vi fortfarande inte gett upp, rättvisan kommer fortfarande. Chile är ett av få länder där det händer, säger människorättsadvokaten Nelson Caucoto

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.