Nyheter

Bojkottkrav mot P&O Ferries efter massuppsägning

Tre färjor från P&O Ferries vid hamnen i Dover inför massuppsägningen i torsdags.

800 anställda vid färjebolaget P&O Ferries sades i torsdags upp utan förvarning. Företagets agerande har fördömts av fack och politiker i Storbritannien. Facket RMT säger att de nu uppsagda kommer att ersättas med anställda som kommer att få löner som ligger under minimilönenivån. 

STORBRITANNIEN |  En av dem som sades upp plötsligt på torsdagen är Andrew Smith som har jobbat på företaget i 22 år:

– Det är våra liv. Det är så våra familjer har vuxit upp, man har vetat att det är det här vi gör och det har ställts på ända på några timmar, säger han till BBC.
Rederier som är registrerade i andra länder än Storbritannien kan betala löner som ligger under landets minimilöner uppger facket The Rail, Maritime and Transport union (RMT) som har kallat uppsägningen i torsdags en av de ”skamligaste handlingarna” någonsin på den brittiska arbetsmarknaden och har uppmanat till bojkott av företaget.

Kan vara olagligt

”Svagheten i den brittiska anställningslagen har inte bara tillåtit massuppsägningen av brittiska sjömän, den har också sporrat det här barbariska beteendet eftersom arbetsgivarna vet att det kanske inte finns några effektiva straffpåföljder för att stoppa dem och de kan utöver det komma undan med att betala under minimilönen”, skriver RMT:s generalsekreterare Mick Lynch på fackets hemsida som tillsammans med facket Nautilus har uppmanat till protester i Dover, Liverpool, Hull och Larne.
RMT och Nautilus har också vänt sig till jurister för att få rådgivning. Hillary Cudbill, en advokat inriktad på arbetsrätt från byrån Blake Morgan säger till BBC att P&O Ferries agerande ”nästan säkert är illegalt” och hon tror att deras anställda omfattas av brittisk lagstiftning även fast företaget har färjor runt om i världen.

Flera brittiska politiker har fördömt färjebolagets agerande och maritimministern Robert Courts sade i förra veckan i parlamentet att det vara ”fullständigt oacceptabelt”:

– Rapporter om att arbetare inte gavs någon förvaring och eskorterades av fartygen omedelbart medan de meddelades att billigare alternativ skulle ta över deras roller visar på den hjärtlösa karaktären av hur P&O närmade sig frågan, sade han. 

Kände till i förväg

Samtidigt har det under helgen framkommit att ministrar i regeringen känt till massuppsägningen i förväg. På söndagen uppmanade den fackliga centralorganisationen Trades Union Congress (TUC) att regeringen måste använda händelsen för att förbättra arbetares rättigheter. TUC:s generalsekreterare Frances O’Grady krävde att regeringen ”omedelbart lägger fram ett förslag om anställningslag för att förhindra att arbetare behandlas som slit-och-släng-arbetskraft – och ser till att det som hände på P&O aldrig sker igen.”, rapporterar the Guardian. 

P&O har sagt att beslutet att avskeda de 800 anställda hade varit ”svårt” och en ”sista utväg” för att rädda företaget, rapporterar BBC. 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.