Nyheter

Flera attacker mot saudiska anläggningar

I ett foto distribuerat av Saudiarabiens pressmyndighet syns hur räddningstjänsten försöker släcka en brand vid en av Aramcos anläggningar i gränsstaden Jizan, i södra Saudiarabien efter attackerna.

Houthirebellerna i Jemen har avfyrat en rad attacker med drönare och robotar mot nyckelanläggningar i Saudiarabien, rapporterar statliga saudiska medier. Bland annat anläggningar för fossilgas och vattenrening har träffats.

SAUDIARABIEN | Ingen person skadades i attackerna, enligt den saudiskledda militära koalitionen som strider i Jemen. Däremot förstördes bostadshus och privatägda fordon.

Angreppen tvingade den statskontrollerade oljeproducenten Aramco att minska oljeproduktionen på en av sina anläggningar.

Attacken kommer samtidigt som oljepriset är skyhögt på en pressad energimarknad och samma dag som oljegiganten Aramco meddelar att företagets vinst ökade med 124 procent under 2021 till 110 miljarder dollar (runt 1 037 miljarder kronor). Ett resultat som drivits på av en förnyad oro för energiutbudet och det höga oljepriset.

Bara dagar före attackerna hade de stridande sidorna i konflikten blivit inbjudna av Gulfstaternas samarbetsråd för samtal i Saudiarabien med mål att nå en lösning på kriget som rasat i Jemen i åtta år. Erbjudandet avfärdades av Houthirebellerna i Jemen som kräver att samtalen ska äga rum i ett ”neutralt” land.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.