Reportage

Nataliya Popovych: ”Det räcker inte att bara stoppa kriget”

En av de särskilt utsatta städerna är hamnstaden Mariupol där både en teater och en konstskola där många civila hade sökt skydd bombades i förra veckan.

Rysslands krig mot Ukraina har snart pågått i en månad och allt fler civila skadas eller dödas när den ryska militären beskjuter civila mål runt om i Ukraina. En av de särskilt utsatta städerna är hamnstaden Mariupol där både en teater och en konstskola där många civila hade sökt skydd bombades i förra veckan. – Om det blir en ny internationell tribunal bör den hållas i Mariupol, säger Nataliya Popovych som är medgrundare till organisationen Ukraine Crisis Media Center som bland annat jobbar med att punktera rysk desinformation.

REPORTAGE | Natalya Popovych är chef för konsultföretaget One Philosophy och sitter också i Ukraine Crisis Media Centers styrelse. Ukraine Crisis Center bildades av bland andra Nataliya Popovych 2014 när Ryssland i strid med internationell rätt annekterade Krimhalvön. Mediecentret har sedan dess arbetat med att ta fram, dokumentera och verifiera information kopplat till den händelseutvecklingen och har därför varit väl förberedda för att arbeta med att säkerställa information i krigstid och förmedla den till en engelskspråkig publik:

– Under de senaste åtta åren har det varit ett antal organisationer som har arbetat mot desinformation, för att verifiera fakta och rapportera sanningsenligt om allt som händer på marken vad gäller kriget, säger Nataliya Popovych till Tidningen Global och radar förutom Ukraine Crisis Media Center också upp andra exempel som Euromaidan Press och Kyiv Independent:

– Euromaidan Press jobbar outtröttligt med att förmedla information till en engelskspråkig publik och Kyiv Independent har fantastiska journalister som gör ett viktigt jobb genom att rapportera från frontlinjerna. Jag och mitt team har just lanserat en resurs ”We are Ukraine” där vi levererar fakta i ett enkelt format, med bilder och medieresurser där man kan ladda ner nyheter, och det är också en plattform för aktivism där man kan gå med i bojkott av ryska företag eller skriva brev till de internationella företag som tyvärr fortfarande finns på den ryska marknaden och be dem göra det moraliska valet att avinvestera från Ryssland, säger hon kort efter att hon har talat i det danska folketinget om läget i Ukraina under en konferens som har anordnats av den danska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter.

Nataliya Popovych är chef för företaget One Philosophy och medgrundare till Ukraine Crisis Media Center
Nataliya Popovych är chef för företaget One Philosophy och medgrundare till Ukraine Crisis Media Center. Foto: Privat

Talade i folketinget

Konferensen var inplanerad sedan innan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Nataliya Popovych och andra ukrainare i Danmark hade tagit initiativ till diskussioner i folketinget för att öka medvetenheten om risken för krig. Kriget hann före men i torsdags i förra veckan mötte danska parlamentariker den ukrainske ambassadören Vydoinyk Mykhailo, flera ukrainska familjer, liksom Nataliya Popovych.

– Det jag talade om handlade framför allt om olika tillfällen då Ryssland har brutit mot FN-stadgan och mot Genèvekonventionerna, hur de attackerat civila, civil arkitektur, sjukhus, barnhem, daghem, skolbyggnader och bostadshus, men också att de förhindrar att städer som är belägrade får hjälp och att de humanitära korridorerna inte fungerar, hur Ryssland fortfarande kallar det en ”specialoperation” och att de inte har modet att kalla kriget för krig, säger hon och förklarar att hon och många ukrainare inte anser att det är tillräckligt att endast stoppa kriget:

– Efter allt vi har varit med om behöver vi rättvisa och åtal för krigsbrott, säger hon och betonar att detta inte bara bör gälla Vladimir Putin själv, och inte heller bara hans närmsta krets. Nataliya Popovych menar att många fler bör ställas till svars och hon nämner mediefolk som har upprätthållit den ryska propagandan, akademiker som stöder kriget och affärsmän som har tjänat på att ha goda relationer med Putin bland annat:

– Det måste vara en väldigt vid cirkel av sådana personer som ställs till svars, det är det enda vi skulle acceptera. Ukrainare utsätts, bombas och dödas bara för att de är ukrainare, säger hon.

En pågående avhumanisering

Ukraine Crisis Media Center har alltså varit verksamma i åtta år, och Nataliya Popovych har fortsatt att samarbeta med organisationen. Under de senaste åren har hennes arbete med Ukraine Crisis Media Center rört så kallat hybridkrig och hon tar upp hur rysk media, rysk propaganda och ryska ledare i åratal inte bara har avhumaniserat ukrainare i många år utan också européer och särskilt skandinaver:

– Ryssland har utmålat européer som allt för liberala, för dekadenta, för homosexuella, framför allt skandinaver, det har varit så mycket respektlöshet och avhumanisering, säger hon.

I förra veckan bombades en teater i den belägrade hamnstaden Mariupol som många människor, framför allt kvinnor och barn, hade tagit sin tillflykt till – ordet ”barn” hade skrivits i stora bokstäver utanför teatern för att markera att det endast var civila som befann sig där. Skyddsrummet under teatern verkade ha klarat sig från bombardemanget och flera människor kunde räddas men fortfarande flera dagar efter bombningen är det oklart hur många som dödades i attacken.

Och på söndagen bombades ännu en byggnad som användes av civila som hade sökt skydd från ryskt bombardemang. Omkring 400 personer tros ha befunnit sig i en konstskola och det är oklart hur många som har klarat sig. I båda fallen har försöken att gräva ut folk ur rasmassorna kraftigt försvårats av att stadens räddningstjänst slagits ut av de ryska styrkorna och av de pågående intensiva striderna i staden.

”Tribunal bör hållas i Mariupol”

Tiotusentals Mariupolbor har lyckats ta sig ut ur staden men flera hundra tusen är kvar. Ryssland har nu lagt fram ett förslag om att civila skulle tillåtas lämna staden om stadens försvar lägger ner sina vapen. Ukraina har vägrat att ge upp den strategiskt viktiga hamnstaden rapporterar BBC på måndagen. Det humanitära läget i staden har länge varit mycket svårt då el och rinnande vatten har slagits ut. EU:s utrikeschef Josep Borrell sade på måndagen det Ryssland gör i Ukraina inte är ett krig utan “ett massivt förstörande av ett land” och att det som sker i Mariupol är ett “gigantiskt krigsbrott”.

– Mariupol har lidit så mycket så allt fler ukrainare anser att om det blir en ny internationell tribunal så borde den hållas där, säger Nataliya Popovych.
Nataliya Popovych betonar att från ett ukrainskt perspektiv är ett slut på kriget inte tillräckligt. Hon menar att det är nödvändigt att vinna kriget och att ställa ansvariga inför rätta. 

– Fred måste ske på villkor som är acceptabla för oss ukrainare och det innebär att vinna kriget, och att inte bara sätta stopp för Putin utan för alla Putin runt om i världen.

Relaterade artiklar:
Rysk krigssymbol kritiseras – påminner om hakkors
”Påminner om finska vinterkriget”
Kriget skakar även de rikas ”Londongrad”
ESSÄ | Det saknas en feministisk syn i Nato-debatten

Läs fler reportage

Läs fler artiklar av Bella Frank

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.