Prenumerera

Logga in

Nyheter

Spanien byter fot i Västsaharafrågan – backar Marocko

Spanien har svängt i Västsaharafrågan och stöder Marockos överhöghet över Västsahara.

Spanien byter fot i Västsaharafrågan och stöder från och med nu Marockos överhöghet över Västsahara, en tidigare koloni som sedan den spanska avkoloniseringen på 1970-talet förblivit ockuperat av Marocko. Enligt den västsahariska självständighetsrörelsen Polisario innebär Spaniens ändrade hållning ”ett historiskt svek”:
– Spaniens drag sker i en mycket allvarlig kontext där konflikten i Västsahara brutit ut i krig och där läget i regionen är väldigt spänt, säger Hiba Abdalla, den västsahariska självständighetsrörelsen Polisarios representant i Sverige, till Tidningen Global.

VÄSTSAHARA | Spanien har bytt fot gällande sin forna koloni Spanska Sahara, känd som Västsahara, och stöder från och med nu Marockos överhöghet över den sedan mitten på 1970-talet ockuperade västafrikanska staten.

”Att Västsahara opererar autonomt under Rabats kontroll är det mest seriösa, realistiska och trovärdiga initiativet för att lösa den flera decennier långa dispyten”, skriver Pedro Sánchez, Spaniens premiärminister sedan 2018, i ett brev till Marockos kung Muhammad VI, rapporterar ABC News.

Den västsahariska befrielserörelsen Polisario både beklagar och fördömer den spanska regeringens beslut som de menar ”strider mot internationell legitimitet som är inskriven i principer erkända av FN, Afrikanska unionen, EU, internationella och europeiska domstolar”.

– Dessutom kommer beslutet undergräva de nuvarande ansträngningarna att återuppliva fredsprocessen i FN:s regi, säger Hiba Abdalla, Polisarios representant i Sverige, till Tidningen Global.

Känsligt geopolitiskt läge

Spaniens ändrade hållning sker också i ett känsligt läge då Marocko mer eller mindre cementerat sin position som oumbärlig icke-medlemspartner till EU – framför allt när det gäller migrationspolitik och lukrativa fiskeavtal (varav vissa inkluderar västsahariska fiskevatten) – och kullkastar Madrids möjlighet att agera medlare i konflikten mellan Marocko och Polisario.

– Från och med nu påbörjar vi en ny fas i våra relationer med Marocko och sluter till sist en kris med en strategisk partner, säger den spanska utrikesministern José Manuel Albares till ABC News.

Sedan 2020 pågår återigen en väpnad konflikt i Västsahara, efter att Polisario förklarat möjligheten till en politisk lösning som orealistisk, medan uppemot 200 000 västsaharier lever i flyktingläger i sydvästra Algeriets ogästvänliga ökenlandskap. 

”Marocko bedriver politisk utpressning”

Spanien har fram tills nu stött en FN-ledd folkomröstning om Västsaharas framtid, antingen som integrerad del av Marocko eller som självständig stat, det senare har Marocko motarbetat såväl militärt som politiskt – samt genom att flytta in stora delar av sin befolkning till Västsahara för att ”radera ut den västsahariska majoriteten”. 

Marockos politiska inflytande över EU i allmänhet och Spanien i synnerhet konkretiserades när den marockanska regeringen i Rabat tillät 10 000 migranter att korsa gränsen till spanska Ceuta, en enklavstad längs den nordafrikanska kusten, vilket Polisario kallat ”politisk utpressning”:

– Spaniens drag sker i en mycket allvarlig kontext där konflikten i Västsahara brutit ut i krig och där läget i regionen är väldigt spänt, säger Hiba Abdalla.   

Rättsvidrigt beslut?

Spaniens beslut kan emellertid visa sig vara rättsvidrigt, påminner Hiba Abdalla, då landet ensidigt inte kan undandra sig sitt juridiska ansvar gentemot Västsahara och dess folk, eftersom det är territoriets administratörsmakt som väntar på dess avkolonisering. 

– Spanien kan inte vända ryggen åt sitt politiska ansvar, eftersom den är primärt ansvarig för lidandet för det sahariska folket, och faktiskt alla folk i regionen, som ännu inte har kunnat njuta av stabilitet på grund av det blödande sår som Spanien lämnat, säger Polisarios representant i Sverige till Tidningen Global.

Av Klas Lundström

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.