Nyhetsquizz

Är du en petimäter?

NYHETSQUIZ:

De rätta svaren hittar du nederst på sidan. Inte tjyvkika!

1 Qanon är en högerextrem konspirationsteori som menar att Donald Trump för en hemlig kamp mot ett internationellt nätverk bestående bland annat av judarna, FN, Bill Gates, Georg Soros,  Hillary Clinton, Barack Obama, och Dalai Lama.  Vad går Qanons teori ut på?

1   Att ett nätverk av sataniska pedofiler begår sexuella övergrepp mot barn och sen mördar dem för att utvinna ett livsförlängande ämne ur deras blod.

X  Att ett pedofilnätverk via ett labb har producerat coronaviruset för att decimera jordens befolkning och ta makten över den.

2   Att vaccinationerna och restriktionerna är till för att förslava folk. I själva verket finns ingen pandemi. Allt är ett falsarium.

2 ”Ut med den gamle mannen”, kräver demonstranter i Kazakstan. Men det är inte president Tokajev som avses – utan hans företrädare Nursultan Nazarbajev, den starke landsfadern som många fortfarande tror har makten bakom kulisserna efter att diktatoriskt ha styrt landet i 29 år. Vilket av följande är han inte ansvarig för?

1  Döpt om huvudstaden efter sig själv.

X Rest en staty av sig själv i militäruniform.

2  Byggt om presidentpalatset till ett boende för hemlösa.

3  Gömt undan en miljard dollar på schweiziska bankkonton.

3 Thomas Sankara avrättades i samband med en statskupp i Burkina Faso 1987. En avrättning som satte punkt för en revolutionär panafrikansk ledares liv, och som tog med sig ett antikolonialt och progressivt samhällsbygge i fallet. Vad kallades Thomas Sankara för?

1    Afrikas Fidel Castro

X   Afrikas Che Guevara

2   Afrikas Emiliano Zapata

4 Tony Blair kan snart titulera sig Sir Tony Blair efter drottning Elizabeth II:s beslut att adla den tidigare premiärministern i Storbritannien. Den svenska adelns sista privilegier avskaffades då Ridderskapets och adelns privilegier upphävdes 2003. Med ett undantag. Vilket?

1   Rätten att föra adlig sköld och öppen hjälm i sitt sigill.

X   Att adliga inte kan hållas juridiskt ansvariga för vissa gärningar, såsom svårigheter att betala skatt eller svart städhjälp.

2   Allemansrätten gäller inte på mark tillhörande adeln.

5 Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas mångmiljardsatsning Artemis går ut på att genomföra en bemannad månlandning år 2024, och så småningom på Mars. Vem var Artemis, om vi pratar grekisk mytologi?

1    Jaktens och skogens gudinna

X   Ljusets och konsternas gud

2   Eldens och smideskonstens gud

6 Den italienska biskopen Antonio Staglianó har gjort sig ovän med väldigt många, katoliker och andra, i staden Noto på södra
Sicilien. Vad var det han sade som upprörde så många?

1   Jesus var egentligen en kvinna

X   Jesus finns inte

2   Jultomten finns inte

Relaterade artiklar:
NYHETSQUIZZ | Är du ett klokhuvud?
Är du en bättrevetare?
Är du ett uppblåst universalgeni?
Är du en dryg allvetare?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.