Nyheter

Journalist mördad i Mexiko – tidning lägger ner

Armando Linares López är den åttonde journalisten att mördas i Mexiko under 2022.

Armando Linares López är den åttonde journalisten att mördas i Mexiko under 2022. Hans död är en skarp påminnelse om det fria ordets utsatthet i Mexiko – och mordet tystar också den tidning som han var med och grundade. En lokal röst som bevakade känsliga teman som korruption och narkotikapolitik. 
– Det är tydligt att vårt arbete har gjort många i maktställning obekväma, säger Joel Vera López, en av tidningens medgrundare, till Yucatan Times.

MEXIKO | Armando Linares López mördades i tisdags förra veckan i sitt hem i centrala Zitácuaro, i delstaten Michoacán i södra Mexiko. Han var grundare och redaktör till Monitor Michoacán och sköts ihjäl med minst åtta skott, enligt poliskällor som Kommittén för att skydda journalister (CPJ) har talat med.

”Mexikanska myndigheter måste skyndsamt och trovärdigt utreda mordet och säkra hans kollegors säkerhet”, skriver CPJ i ett pressmeddelande. 
Monitor Michoacáns hemsida ligger numera nere men antalet följare via Facebook förblir många och tidningen var en viktig lokal röst och bevakare av känsliga teman som korruption och narkotikapolitik. 

Obekväm tidning läggs ner

Det är emellertid föga troligt att de återstående medarbetarna till Monitor Michoacán kommer att fortsätta sin rapportering om lokal korruption och artiklar om politisk inblandning i den regionala narkotikahandeln:
– Det är tydligt att vårt arbete har gjort många i maktställning obekväma, säger Joel Vera López, en av tidningens medgrundare och reporter, till Yucatan Times

Armando Linares López var den åttonde journalisten att mista livet i Mexiko – bara under år 2022.

Relaterade artiklar:
Journalistmord skjuter i höjden i Latinamerika
Bilarbetare i Mexiko valde oberoende fackförening
Nya journalistmord skakar Mexiko
Mexikos president ber urfolk om ursäkt

Läs fler artiklar av Klas Lundström

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.