Nyheter

South Dakota – den amerikanska aborträttens nya frontlinje

South Dakotas guvernör Kristi Noem undertecknar ett lagförslag 3 februari som kommer att förbjuda transsexuella kvinnor och flickor från att spela i skolidrottsligor som matchar deras könsidentitet.

South Dakotas republikanska guvernör Kristi Noem har undertecknat en delstatslag som ytterligare begränsar möjligheten till abort genom medicinska preparat. Guvernörens undertecknande är det senaste i raden av beslut som gör delstaten, belägen i skarven mellan Klippiga bergen och prärieregionen Great Plains, till en frontlinje när det gäller aborträtt i USA.

USA | Lagen – House Bill 1318 – begränsar möjligheten att sälja eller distribuera abortpiller och innebär en u-sväng bort från South Dakotas rådande lag som möjliggör att gravida mödrar kan få tillgång till pillren efter personliga överläggningar med läkare.

Men CNN avslöjar att det inom republikanska partiet på delstatsnivå råder delade meningar om lagen är tillräckligt kraftig i sitt avstamp att försvåra möjligheterna för kvinnor att göra medicinska aborter.

Guvernör Kristi Noem har å andra sidan inte gjort någon hemlighet att hon liksom många andra värdekonservativt orienterade politiker hoppas att Roe–Wade-lagen som möjliggör abort enligt den amerikanska grundlagen kommer att rivas upp av den i dag konservativt dominerade Högsta domstolen.

Högsta domstolen nästa

South Dakota skrider – rapporterar bland annat tidskriften New Yorker i ett initierat reportage – allt närmare till att bli det slutliga slagfältet där amerikansk aborträtt skyddad av grundlagen till slut kan bli ett minne blott.
Guvernör Noems korståg mot medicinsk abort ska ses i ljuset av de prejudicerande processer som Högsta domstolen kan tänkas bottna kommande beslut om abort som en konstitutionell rättighet eller inte, rapporterar lokaltidningen Sioux Falls Journal.

Relaterade artiklar:
USA: Lättare få medicinsk abort
Kalifornien kan bli fristad för aborträtten
USA:s aborträtt tas upp i HD
Muntlig argumentation om Texas abortförbud i HD

Läs fler artiklar av Klas Lundström

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.