Nyheter

Karibiska nationer vill bryta med Brittiska samväldet – får oväntat stöd

Protester i Kingston, Jamaica, tisdagen den 22 mars 2022, för att bryta med Storbritannien.

Karibiska medlemmar i Brittiska samväldet uttrycker önskan om att bryta med Storbritannien, sin forna kolonialmakt vars monark har förblivit officiellt statshuvud. Denna önskan får oväntat stöd – inifrån kungahuset – samtidigt som krav höjs om offentlig ursäkt och kompensation för övergrepp begångna under kolonialepoken.

KARIBIEN/STORBRITANNIEN | Den som regelbundet följer med i Brittiska kungahusets förehavanden har sällan tråkigt. Samtidigt som drottning Elizabeth II firar 70 år på tronen nås Buckingham Palace av politiska svallvågor från Karibien – där Bahamas, Belize och Jamaica lyft på locket till utträde ur Brittiska samväldet och istället utropa sig till republiker.

En politisk signal som stöds av invånare i samtliga karibiska nationer – men även i Storbritannien, och inifrån själva kungahuset:

– Med stolthet och respekt stöttar vi era beslut om er framtid. Relationer utvecklas, vänskap består, sa prins William i ett tal i Bahamas huvudstad Nassau i samband med ett turnéstopp under Brittiska kungahusets globala seglats till sina samväldespartners i samband med Elizabeths 70-årsfirande, rapporterar Reuters.

”Redo att gå vidare”

En turné som mötts av vrede och protester från lokalbefolkningar som anser att klockan är slagen för före detta koloniserade samväldesstater att bryta sig loss från den sista koloniala kedjan som står emellan dem och fullständig självständighet – ett utträde ur Brittiska samväldet. En politisk strävan – och önskan – som även hörts från högsta politiska topp, i Jamaicas huvudstad Kingston:

– Jamaica är redo att gå vidare som en självständig, fullt utvecklad och blomstrande stat, sa premiärminister Andrew Holness i samband med prinsbesöket förra veckan.

Det finns även ett växande krav på Jamaica att Storbritannien officiellt bör be om ursäkt för människorättsbrott begångna under kolonialepoken. Befolkningsmajoriteter i Bahamas, Belize och Jamaica är ett resultat av slavhandeln som gödde det brittiska imperiets ekonomiska och politiska förtryck i Karibien.

”Ingen anledning att fira”

För Jamaicas vidkommande markerar 2022 nu 60 år som fri stat för Jamaica, med en egen regering och ett parlament fritt från brittiskt inflytande – därför vore det nuvarande året en lämplig tidpunkt att söka slutlig brytpunkt med Brittiska samväldet, resonerar en växande skara jamaicanska samhällsdebattörer.

I ett öppet brev samställt av Advocates Network och undertecknat av ett hundratal jamaicanska intellektuella, akademiker, kulturarbetare och människorättsaktivister och publicerat i samband med prins Williams besök i Kingston understryks vikten av bokslut – och upprättelse:

”Vi ser ingen anledning att fira 70 år av din mormors uppstigning till den brittiska tronen eftersom hennes och hennes föregångares ledarskap har förevigat den största tragedin för mänskliga rättigheter i mänsklighetens historia”, menade undertecknarna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.