Ledare

Konsten att spä på den allmänna krigsfebern

Krigets första offer är sanningen, skrev jag när Rysslands krig mot Ukraina precis hade brutit ut. Det har sedan dess visat sig vara alltför sant. Framförallt i Rysslands propaganda givetvis, Putins lögner om det han kallar för ”den militära specialoperationen” – den ena värre än den andra – är lätta att skratta åt för oss, men det obehagliga är att väldigt många människor tror honom.

Situationen i Ryssland är förstås inte alls jämförbar med den i Sverige, men vi kan också behöva vara källkritiska.. Det är ofta svårt att veta vad som egentligen pågår i ett krig, samtidigt har de stora medierna en press på sig att de ska förse folk med ny information hela tiden. Både SVT och DN har till exempel alltsedan krigets början en liveuppdatering där de pumpar ut information under dygnets alla timmar, det mesta av det som skrivs är bra och viktigt, men risken finns att det ibland också sprids felaktig information.
Ett exempel är den nyhet som först dök upp hos TV4 i onsdags. Rubriken löd “Kärnvapenbestyckade ryska plan kränkte svenskt luftrum”. Det handlade om de ryska plan som flög in en liten bit över svenskt territorium den 2 mars. Enligt ”källor” till TV4 så var dessa flygplan bestyckade med kärnvapen – en ganska uppseendeväckande nyhet. Även SVT var snabba med att återrapportera nyheten, de skrev visserligen “uppgifter” i rubriken och citerade Försvarsmakten som inte ville bekräfta uppgifterna och som sa att det inte fanns någon anledning till oro, men en gissning är att ganska många ändå kände just oro när de såg eller läste inslaget.

Igår publicerade SVT en nyhet där uppgifterna om kärnvapen plötsligt ifrågasattes, bland annat av en expert vid FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). ”Min bedömning av bilderna är att planen ser helt obeväpnade ut”, sa han. Även försvarsdebattören Johan Wiktorin ifrågasatte uppgifterna och sa att ”hur man flög och manövrerade talar emot ett uppträdande som man borde ha med sådan last”.

Daniel Olsson, ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), ville inte kommentera de direkta uppgifterna men sa så här: ”Rent generellt är det viktigt att vara medveten om att uppgifter om kärnvapen kan användas som psykologisk påverkan. Det är ett sätt att markera och att skrämmas när man kommer med uppgifter om kärnvapen. Väldigt viktigt att vara medveten om det och vara mycket källkritisk.”
Det är bra att SVT lyfter fram att alla experterna inte tror på uppgifterna om det verkligen skulle vara kärnvapen. Men kanske hade man kunnat vänta med att publicera nyheten tills man hade pratat med andra istället för att skrämma upp folk i onödan? Den ”källa” som TV4 refererar till skulle också mycket väl kunna vara en del i en eventuell rysk påverkansoperation.

TV4 har dock fortsatt hänga sig kvar vid idén om att det måste vara kärnvapen. Igår hade de ett nytt inslag, denna gång med den pensionerade stridspiloten och flygexperten Leif Åström. Rubriken den här gången lyder ”Flygexpert: Därför är det troligt att ryska planen bar kärnvapen”. Men lyssnar man ordentligt på inslaget så hör man att reportern säger att ”Åström utesluter inte att det skulle kunna vara kärnvapen eller åtminstone en replika”. Det är med andra ord ganska långt från att säga att det faktiskt var kärnvapen.

Åström menar också att det inte spelar någon roll om det faktiskt var kärnvapen eller ej eftersom signalvärdet blir detsamma. Han har en poäng i att avsikten från ryskt håll med all sannolikhet var att skrämmas, oavsett om det faktiskt var kärnvapen eller bara något som skulle kunna uppfattas som det, inte att faktiskt fyra av vapnen. Men det är ändå en ganska stor skillnad mellan att faktiskt flyga in med riktiga kärnvapen och med något som ser ut att vara det. Om det var riktiga kärnvapen så hade Ryssland också tagit en ganska stor risk, de svenska piloterna som sattes in för att mota bort planen hade kunnat drabbas av panik och skjutit ner planen, något som hade kunnat få katastrofala följder.

Om syftet från Rysslands sida var att skrämmas så får man säga att de lyckades ganska väl med det, och som Daniel Olsson påpekar är det en del av den ryska påverkansstrategin och det är just därför det blir så allvarligt när TV4 rapporterar om det som om det vore en bekräftad sanning. Det här riskerar också att spä på den allmänna krigsfeber som för närvarande råder i Sverige. Just nu pratar nästan alla om att vi måste satsa mer på försvaret och att vi antagligen måste gå med i Nato. Att i det läget prata om att ryska plan har kränkt svenskt territorium med kärnvapen – utan att vara helt på den säkra sidan – kommer knappast att minska krigshetsen.

Källkritik.

Krigshets.

Ledare

I morgon är extremen vardag

LEDARE | Förra helgen hade Sverigedemokraterna sina landsdagar. Jimmie Åkesson höll under lördagen ett minst sagt obehagligt tal. Han skräder verkligen inte orden. Det är tydligt att han känner sig självsäker när han säger att moskéer ska rivas, medborgarskap återkallas, föreningsfriheten ska begränsas – och att ”Socialdemokraterna är […] en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige”. Talet är ett stort steg mot ökad polarisering och ett stort steg från demokratiska värderingar. 

Det Åkesson och hans vänner bedriver är en förskjutningspolitik. Med stor sannolikhet är det inte rivna moskéer som är det yttersta målet – åtminstone inte just nu. Vad man istället vill uppnå är en fortsättning på den gradvisa förskjutning mot ett allt mer människofientligt samhälle som pågått under de år Sverigedemokraternas makt växt. Genom att säga något som låter extremt i dag får de det som är hälften så extremt att låta normalt. I morgon är extremen vardag. Det faktum att Kristersson och de övriga partiledarna i regeringen väljer att blunda för det leder till att Sverigedemokraternas vision om ett homogent, strömlinjeformat och auktoritärt samhälle får allt större förankring i verkligheten.

Jakten på makten i den svenska politiken blir alltmer absurd. Vi har en grundlagsskyddad religionsfrihet i Sverige. Att Åkesson nu kan stå och ifrågasätta den utan skarpa reaktioner från regeringspartierna säger något om hur långt hans och hans ”Sverigevänner” kommit i sitt förskjutningsprojekt. Mänskliga rättigheter ifrågasätts utan omskrivningar, allt i trygghetens och säkerhetens namn. Men det är inte den så kallade ”Sverigefientliga” politiken som orsakat dagens samhälleliga läge – det är den människofientliga. Just den som Åkesson och kompani själva står för. 

Regeringens kognitiva dissonans, alltså det tillstånd i hjärnan som uppstår när man har flera sinsemellan motstridiga idéer samtidigt, är farlig, eftersom den möjliggör ”Sverigevännernas” normalisering av rasistiska och antidemokratiska värderingar. Det är naturligtvis bra att Kristersson och övriga partiledare i regeringen sagt ifrån mot Åkessons tal – för det har de gjort. Men när de samtidigt samarbetar med ett parti som alltmer öppet står för antidemokratiska och människofientliga ideal blir deras kritik värd noll och intet. Hur ska de ha det? Ska vi skydda grundlagsskyddade fri- och rättigheter eller inte? Det går inte att både skydda dem och montera ner dem samtidigt.

Om regeringspartierna menar allvar i sin kritik mot Åkesson och att de vill skydda religionsfriheten och mänskliga rättigheter bör de bryta Tidöavtalet omedelbart. Om det inte var uppenbart för dem tidigare vilket parti de hade att göra med så är det verkligen det nu. Makt till varje pris leder det svenska samhället i en farlig riktning, där grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter på allvar riskerar att försvinna.

Ledare

Sverige – USA:s lydige undersåte

LEDARE | Jag kan inte motstå frestelsen att ännu en gång använda mig av fotot på skylten i skogen därhemma och att på nytt utse de som styr vårt land till en ”dumskallarnas sammansvärjning”, ett uttryck som jag hämtat från John Kennedy Tooles roman som aldrig avslutades.

Anledningen? Den militära upprustningen och det nya avtalet med USA som, bland annat, innebär att vi frånsäger oss rätten till att agera när en av stormakterna etablerar sig i vårt land.

Försvarsminister Pål Jonsson säger så mycket dumt i intervjun (DN 6/12) där han berättar om det nya försvarsavtalet med USA, som bland annat ger USA både ökad närvaro och ökade rättigheter i Sverige, att det är svårt att välja vilket citat jag ska inleda med:

”I grunden handlar det om att det är lättare för USA att verka på svenskt territorium om soldaterna lyder under amerikansk jurisdiktion. Det gör det tekniskt enklare och juridiskt enklare.”

Skylten i skogen. Foto: Stefan Strömberg.

Följdfrågan borde naturligtvis vara vad USA vill göra i vårt land som förhindras av våra lagar och som måste underlättas.

”Då kommer man att märka en viss ökad militär närvaro på vissa av de här 17 platserna. Vi har redan i dag en amerikansk närvaro genom olika typer av övningar. Men dels kommer övningarna att öka, dels kommer man att se mer av amerikanska soldater och amerikansk närvaro på vissa av de här orterna.”

Min undran är hur närvaron av soldater och säkerhetsfolk från USA kan minska risken för krig i ett land som levt i fred i 200 år. Dessutom innebär det här förstås ett rejält naggande i kanten av den svenska självständigheten. För inte tror väl någon på allvar att nordamerikanska trupper kommer att rätta in sig i ledet och lyda en major från något regemente i Sverige om Ryssland hotar deras installationer…

Norge har redan tecknat ett liknande avtal med USA där det står att man inte går med på någon förhandslagring av kärnvapen. Något sådant finns inte i det dokument som Sverige nu undertecknat i Pentagon.

Nej, i allt är numera Sverige USA:s lydige undersåte och det alldeles oavsett om det handlar om våldet i Gaza, klimatpolitik i Dubai eller den accelererande militära upprustningen i norra Europa.

Jag tycker det känns som ett hån mot mig som tänkande människa, mot Sverige som land och mot mänskligheten, när jag läser om hur den moderate försvarsministern orerar om ökad säkerhet och avskräckning som vore vår enda jord spelplanen för något av alla de våldsbejakande dataspel som dagens unga växer upp med och inte en planet som hotas av förstörd natur och klimatförändringar.

Och som det inte vore nog med dumheter vurmar denne säkerhetsrisk till politiker för en ökad användning av bestyckade drönare i försvaret av Sverige och i den svenska krigföringen på andra håll. Naturligtvis ska dessa drönare också hanteras av AI på ett ännu icke definierat sätt.

Givetvis är det, som vanligt, den svenska vapenindustrin som jublar högst när vi fortsätter med det militära vansinnet. Saab Group har köpt ett AI-företag som bland annat studerar den senaste drönarutvecklingen – autonoma drönarsvärmar.

Sug på de orden en stund och fundera på vad det innebär; ”autonoma drönarsvärmar”. Jag kommer att tänka på okontrollerat dödande utan mänskligt ansvar.

I tider när all energi borde läggas på global rättvisa, fred och en natur med biologisk mångfald väljer alltså vår regering, med stöd av stora delar av oppositionen utgår jag från, att hoppa upp i knät på av en av stormakterna, bidra till ökad polarisering i världen, accelerera den militära upprustningen och strunta i smältande isar, hotade djurarter och skövlade skogar.

Är det verkligen det här vi vill? Och om det nu skulle vara så att vi inte önskar det här; varför låter vi det då ske?

***

Stefan Strömberg, författare och nu aktuell med boken ”Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord” som han skrivit tillsammans med Nette Wermeld Enström

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.