Nyheter

Mänsklig havsblockad mot 100 000 ton rysk olja

Greenpeace-aktivister från Danmark, Sverige, Norge, Finland och Ryssland blockerar en omlastning av rysk olja till havs i norra Danmark.

Miljöaktivister knutna till Greenpeace i Danmark, Finland, Norge, Ryssland och Sverige har utfört en massiv blockad av en havstransport av rysk olja. Miljöorganisationen menar att västvärlden måste minska sitt fossila beroende av Ryssland i sviterna av landets invasion och pågående krigföring i Ukraina.

DANMARK | Det rör sig om småbåtar och kajaker samt personer som simmande har stängt framkomligheten för två så kallade ”superoljetankers”, Seaoath och Pertamina Prime, som transporterar 100 000 ton av rysk olja genom europeiskt vatten, rapporterar Greenpeace i ett pressmeddelande.
– Det är tydligt att fossila bränslen och pengarna som strömmar in i dem är grundorsaken till klimatkrisen, konflikter och krig, vilket orsakar enormt lidande för människor över hela världen, säger Sune Scheller, chef för Greenpeace Danmark, från en av båtarna ute till havs.

Trycket på västerländska regeringar har ökat efter Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari och beroendet av och fortsatt handel med ryska fossila bränslen har hamnat i den politiska skottgluggen:
– Regeringar borde inte ha någon ursäkt till varför de fortsätter att slänga pengar på fossila bränslen som tjänar några få och underblåser krig, nu i Ukraina. Om vi vill stå för fred måste vi avsluta detta och omedelbart få bort olja och gas, säger Sune Scheller vid Greenpeace Danmark.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.