Nyheter

Norge kritiserar Fifa och fotbolls-VM i Qatar

Lise Klaveness, ordförande för Norska fotbollsförbundet, lämnar talarstolen under FIFA-kongressen på Doha Exhibition and Convention Center i Doha, Qatar, torsdagen den 31 mars 2022.

Lise Klaveness, ordförande för Norska fotbollsförbundet, riktar hård kritik mot det internationella fotbollsorganet Fifa och den kommande VM-turneringen i herrfotboll i Qatar i november och december senare i år, rapporterar SVT Sport.

NORGE | Den norska fotbollschefens kritik bottnar i Fifa-ordföranden Gianni Infantinos uttalande om att 2022 års fotbolls-VM ”kommer att bli det bästa världsmästerskapet någonsin”.

Lise Klaveness, som företräder ett land som inte kvalificerat sig till det kommande VM-slutspelet i Qatar, underströk bristen på respekt för mänskliga rättigheter som dokumenterats i byggen av såväl arenor som hotell som spelen kommer att använda sig av.

Särskilt migrantarbetares situation och Fifas indirekta ansvar för deras arbetsvillkor, eller brist på dessa, i egenskap av att ha delat ut värdskapet till Qatar lämnar mycket att önska, menar Lise Klaveness:

– Det finns inget utrymme för arbetsgivare som inte kan säkerställa frihet och trygghet för arbetare. Inget utrymme för ledare som inte kan vara värd för damfotboll. Inget utrymme för ledare som lagligt inte kan garantera säkerheten för HBTQ+-personer, säger Lise Klaveness, rapporterar SVT Sport.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.