Nyheter

Orbán: En klar seger

Viktor Orbán sitter kvar vid makten.

Viktor Orbán får sitta kvar vid makten.

Ungerns premiärminister utropade sig sent på söndagskvällen till vinnare i det på förhand ovissa valet.

UNGERN | Inför jublande anhängare gick Orbán upp på scenen i huvudstaden Budapest och sade:

Vi har tagit en klar seger, en seger så stor att den kanske kan ses från månen – och definitivt från Bryssel.

Med 63 procent av rösterna räknade har regeringskoalitionen Fidesz-KDNP fått över två tredjedelar av platserna i parlamentet – 135 av 199 – mot oppositionens 57 platser.

Högerextrema Mi Hazank (Vårt hem) hade då resterande sju platser.
Enligt public service-kanalen MTVA ser oppositionsledaren Péter Márki-Zay inte ut att ta en plats i parlamentet. Med 90 procent räknade i hans valkrets hade han bara fått 40 procent av rösterna, mot Fidesz kandidat, förre stabschefen János Lázár, på 52 procent.

Márki-Zay är borgmästare i orten Hódmezővásárhely och den politiker som leder den koalition på sex partier som går till val under namnet Enade för Ungern (EM) för att utmana Orbán och hans högerparti Fidesz som har styrt Ungern sedan 2010.

Och även om oberoende observatörer larmat om att Ungerns valsystem lutar för mycket till Orbáns fördel tycktes oppositionen ha samlat tillräckligt stöd för att vara jämsides med den hårdföre premiärministern – i förhandssnacket.
Sedan Orbán kom till makten har han allt tydligare styrt Ungern åt ett autokratiskt håll. Landet räknas inte längre som fullvärdig demokrati av institutet V-dem, som mäter och rankar läget för världens demokratier.

Strax innan vallokalerna stänges hade nära 70 procent röstat, en hög siffra för landet. Över 200 internationella valobservatörer övervakade valet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.