Nyheter

Ryssland vill sprida ”bisarra påståendet” i FN

Soldater går bland förstörda ryska stridsvagnar i Butja, i utkanten av Kiev, Ukraina, söndagen den 3 april 2022.

Omvärlden förfasas och fördömer händelserna i ukrainska Butja. Ryssland nekar till all inblandning i hemskheterna och begär i stället ett möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av situationen. – De kommer att säga något som är lika förljuget som det de redan sagt, säger folkrättsexpert Ove Bring.

RYSSLAND | Sedan Ukraina återtog kontrollen över staden Butja, nordväst om Kiev, har fruktansvärda vittnesmål och bilder från staden kablats ut över världen. Civila som dödats har blivit liggande på gatan, massgravar grävs och människor har har hittats ihjälskjutna med händerna bakbundna.

– Det här är ett brott mot mänskligheten och inte en vanlig krigsförbrytelse. Det är ett omfattande slaktande av människor och dessutom systematiskt, det är ett medvetet dödande av civilpersoner, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

Ryssland förnekar alla anklagelser om krigsförbrytelser och påstår i stället att Ukraina iscensatt bilderna. Under måndagen begärde Ryssland ett möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av situationen i staden.

Jag tror att de kommer ge en version av händelserna i Butja av typen de redan sagt, det vill säga det bisarra påståendet att de här döda kropparna är ukrainska skådespelare som lurar västerländska medier.

FN har ännu inte gett något besked om mötet kommer att beviljas.

TT: Varför begär Ryssland det här mötet?

Ryssland har kommit illa ut i PR-synpunkt och i massmedial synpunkt, vad gäller omvärlden. I Ryssland går det att säga vad som helst och befolkningen tror på det till stor del, men man behöver göra något beträffande opinionen i resten av världen, i västvärlden.

Svårt ställa inför rätta

Möjligheten att dokumentera krigsförbrytelserna i Ukraina bedömer Ove Bring som goda. Personal från FN och Internationella brottmålsdomstolen i Haag är på plats liksom frivilligorganisationer och journalister.

Det är inte omöjligt att man också kommer att kunna ta reda på vilken rysk enhet som var i Butja och vem som var befälhavare.

Dokumentationen kommer att ske och kommer att kommuniceras till omvärlden. Att sedan få personen i fråga som är skyldig till det här till domstol, det kan ingen säga hur det ska gå till.

Ryssland kommer inte att släppa ut en enda av sina egna soldater eller befälhavare.

Har låtit det ske

– Just händelserna i Butja kan man inte härleda till Rysslands president Vladimir Putin, enligt Ove Bring.

Men man kan härleda till honom att han på ett övergripande sätt inte har sett till att hans generaler och befälhavare respekterar krigets lagar och låter det genompyra den ryska krigsmakten ner till den enskilde soldaten.

Dessutom har fler förbrytelser gjorts i Ukraina, när Ryssland attackerat civila mål som bostadshus. Enbart att Putin invaderade Ukraina i februari är ett folkrättsbrott som möjliggjorde krigsförbrytelserna och tillräckligt för att fälla Putin till ett livstidsstraff, enligt Bring.

Det innebär att presidenten kommer att gripas och ställas inför rätta om han beger sig till något land, som exempelvis Sverige, där universell jurisdiktion – möjligheten att lagföra någon för krigsförbrytelser oavsett vem det är och i vilket land det skett – tillämpas.

Kommer Putin till Arlanda kommer han bli fängslad. Han får hålla sig inom ryskt territorium och besöka Kina och Nordkorea och kanske något annat land som Eritrea där han tydligen också har vänner.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.