Nyheter

Boris Johnson: ”Biologiska män bör inte tävla i kvinnliga idrottssammanhang”

Amerikanska transkvinnan Lia Thomas.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson menar att biologiska faktorer borde få sista ordet när det gäller vilka som får tävla i vilka idrottssammanhang: – Biologiska män borde inte få tävla i kvinnliga idrottssammanhang. Det kanske är en kontroversiell sak att säga, men för mig verkar det vettigt, säger Johnson, rapporterar Sky Sports.

STORBRITANNIEN/HBTQ | Boris Johnson ville i samma andetag emellertid klargöra att han inte har något emot könskorrigeringar och att människors val bör mötas med ”all möjlig kärlek och stöd”.

Anledningen till uttalandet bottnar i den debatt som uppstått i kölvattnet av det internationella cykelförbundet UCI:s beslut att inte tillåta den transsexuella cyklisten Emily Bridges att tävla bland övriga kvinnor vid den kommande cykeltävlingen National Omnium Championship i Derby.

Ett beslut som andas otakt med tiden, menar Joanna Harper, författare till boken Sporting Gender och seniorforskare vid Loughborough University. Att låta Emily Bridges få cykla i Derby hade inneburit ”en viktig milstolpe”, säger Harper, rapporterar World Magazine.

Även den brittiska hbtq-rörelsen Stonewall är besvikna över UCI:s beslut:
”Det brittiska cykelförbundet hade redan haft ett omfattande samråd om sin transinkluderingspolicy som är helt i linje med Internationella olympiska kommitténs riktlinjer”, säger Liz Ward, programchef vid Stonewall, till Times Series.

* * *

Läs även:
Repressiv hbtqi-lag diskuteras i Ghana
Johnsons domedagsvarning: ”Det är ingen film”
Hungerstrejken som ändrade historien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.