Nyheter

Hungrande i Afrika hamnar i krigets skugga

Hungersnöden riskerar att bli ännu värre i Sahelområdet, där länder som Tchad, Mali, Senegal och Burkina Faso är belägna.

Över 27 miljoner människor. Så många lider av hunger i Västafrika och Sahelregionen. Redan till sommaren kan krisen ha förvärrats drastiskt – om ingenting görs, snart. Det slår hjälporganisationer nu larm om. –Vi ber omvärlden att inte vända dessa människor ryggen, säger Tom Peyre-Costa vid hjälporganisationen NRC, till TT.

HUNGER | Västafrika och Sahel står inför sin värsta kris på ett decennium. Den rika världen måste erbjuda hjälp och ”bevisa att liv i Afrika inte är mindre värda än de i Europa”, annars kan en humanitär katastrof stå för dörren, skriver tolv hjälporganisationer i ett gemensamt uttalande.
Fyra miljarder dollar saknas, och det bara för att täcka de mest grundläggande behoven.

Antalet drabbade av hungersnöd riskerar att öka i sommar till 38 miljoner – lika många som Polens befolkning – om läget i Sahelregionen inte förbättras.

Ukrainakriget, covid-19 och torka

Ett ökat antal konflikter, torka, översvämningar, covid-19 och Ukrainakriget bidrar till att krisen i bland annat Burkina Faso, Niger, Tchad, Mali och Nigeria blir allt mer alarmerande, skriver hjälporganisationerna.

– Föräldrar tvingas till omöjliga val: ska de ge sig själva eller sina barn mat?, säger Tom Peyre-Costa, som är pressansvarig för Central- och Västafrika vid den norska hjälporganisationen NRC.

Kriget i Ukraina har dessutom lett till att hungerkrisen i Västafrika och Sahelområdet hamnat i skymundan. Ukrainakriget orsakar dubbla smällar för länderna. Dels för att Ukraina stod för en stor del av deras veteimport, dels för att kriget gör att flera länder har skurit ner sitt bistånd.

– Vi säger inte att Ukraina inte ska få stöd. Det vi säger är att alla humanitära kriser borde få det stöd som behövs, säger Tom Peyre-Costa som hävdar att det är viljan som saknas, inte pengarna.

Danmark skar ned bistånd

Ett av de länder som skurit ned på biståndet är Danmark, som nyligen meddelade att två miljarder danska kronor har omfördelats från utvecklingsbiståndet till flyktingmottagandet i Danmark. Det innebär bland annat att program och olika åtgärder i Sahel drabbas av en minskning med 290 miljoner danska kronor.

Över sex miljoner barn kommer i år att drabbas av akut undernäring i Sahelområdet, enligt beräkningar som FN har gjort. Av dessa kommer tillståndet för 1,4 miljoner av dessa barn att bli särskilt allvarligt, uppger Tom Peyre-Costa.

– De kommer att sväva mellan liv och död, för att tala klarspråk.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.