Nyheter

Mordåtal mot kvinna för abort läggs ner

Protester mot Texas abortlagar, lördagen den 2 oktober 2021, Austin, Texas.

Mordåtalet mot en kvinna i Texas för vad som har betecknats som en ”självförvållad abort” kommer att läggas ner. Lizelle Herrera greps i fredags och släpptes mot borgen på lördagen. På söndagen meddelade åklagaren Gocha Allen Ramirez att han kommer att lägga ner åtalet. 

USA | Det var i Starr County nära gränsen till Mexiko som Lizelle Herrera greps i fredags för en abort som ska ha skett i januari i år. Hon åtalades då för mord för att ha orsakat död genom ”självförvållad abort” rapporterade Associated Press i helgen. Det är oklart hur aborten ska ha gått till – om det ska ha skett genom abortpiller eller på något annat sätt. 

Texas införde en ny och mycket restriktiv abortlag i september förra året som förbjuder abort efter sex veckors graviditet, en lag som dessutom upprätthålls genom att civila kan stämma alla som bidrar till en abort efter den tidsgränsen. Men lagen, SB 8, undantar gravida kvinnor från åtal och åklagaren Ramirez sade under söndagen att det var klart att Lizelle Herrera ”inte kan och inte ska åtalas för anklagelsen emot henne”, rapporterar The New York Times. 

Dana Sussman från National Advocates for Pregnant Women säger att gripandet av Herrera var grundlagsvidrigt men delvis väntat:
– Vad lagarna i Texas och på andra ställen hävdar att man gör är kriminaliseringen av vissa typer av vård. Men vi vet från praktiken av våra fall, och av vad vi sett tidigare och vad vi ser just nu, att folk som faktiskt erfarit graviditet också kommer att stå inför en kriminalisering, säger hon till The Texas Tribune. 

Allt fler delstater i USA har under de senaste åren infört lagar som kraftigt begränsar aborträtten som annars sträcker sig till vecka 22–24. Detta då många förväntar sig att landets högsta domstol inom kort kommer att riva upp beslutet Roe v Wade från 1973 som ligger till grund för aborträtten genom att hindra delstater från att förbjuda abort innan dess att ett foster är livsdugligt. 

– Jag tror att det här antyder att det var ett förhastat beslut av en lokal åklagare som kanske inte har fullt förstått vad lagen förbjuder och inte förbjuder, snarare än en del av en större kampanj av abortfientlighet, säger Stephen Vladeck, juridikprofessorn vid University of Texas till The New York Times, men han lägger till att fler åtal som detta kommer att väckas allt eftersom och han varnar för vilka konsekvenser detta har framför allt för människor med få resurser:

– Och hur svårt det är, framför allt för de som är mindre bekanta med systemet, de som har mindre resurser, för dem att sätta emot mot misstag från åklagarväsendet eller när det går för långt. Och det är ett fenomen som går långt utöver abort, säger Stephan Vladech till tidningen. 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.