Nyheter

Pakistans premiärminister avsatt – i kritiskt politiskt läge

Anhängare till den avsatta premiärministern Imran Khans parti deltar i en demonstration i Peshawar, Pakistan, söndagen den 10 april 2022.

Premiärminister Imran Khan förlorade helgens misstroendeomröstning i parlamentet och avsätts därmed till förmån för oppositionsledaren Shehbaz Sharif som svärs in i början av veckan. Den 69-årige Khan blir därmed den förste i Pakistans historia att skickas hem i förtid – en parlamentarisk utgång som väckt storskaliga protester i flera städer och i ett land kantat av utbredd fattigdom och massarbetslöshet i covid-19-pandemins fotspår.

PAKISTAN | Marken skakar under Pakistan. Turbulensen beror förutom den parlamentariska missförtroendevoteringen mot Imran Khan även på en fallande valuta och chockhöjda priser på basvaror.

Oppositionen har under en längre tid pekat skuldfinger mot Khan, en före detta cricketspelare som tillträdde 2018 och året därpå vände sig till Internationella valutafonden (IMF) för ett treårigt lån för att svalka skärselden från en ekonomisk kris.

När Imran Khan tillträdde var växande fattigdom ett reellt problem i Pakistan och att tackla de mest utsatta folklagrens umbäranden stod högst på agendan. Sedan kom pandemiutbrottet och en ny virussjukdom som svepte igenom Pakistans socialt utsatta med frenesi samtidigt som landets ekonomi led stora förluster.

Kvinnor ­– särskilt drabbade

Särskilt kvinnor och barn har påverkats av covid-19 och de efterföljande sociala och ekonomiska konsekvenserna av pandemin, menar FN-organet ILO och pekar på massarbetslöshet inom den kvinnodominerande klädesindustrin.

Men inte alla är nöjda med helgens missförtroendeomröstning mot Imran Khan. I flera städer har anhängare slutit upp i mångtusental för att vädra sitt missnöje med utvecklingen som de menar kastar fotogen på en pyrande storskalig politisk konflikt hellre än släcker några bränder.

”Ett svek”

Fawad Chaudhry, talesperson för Imran Khans sociala rättviseparti Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), har uppmanat den avsatte premiärministerns anhängare att fortsätta sina protester mot parlamentets beslut:
– Omröstningen är ett svek mot landets politik och konstitution, säger Chaudhry i ett uttalande, rapporterar The Hindu.

* * *

LÄS ÄVEN:
Fortsatta bondeprotester i Indien
63 döda i bombdåd mot moské i Pakistan
Svagt rättsväsende skyddar våldtäktsmän i Sydasien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.