Ledare

Ett väldigt obehagligt angiverisystem

Så har det då hänt. En kvinna i Texas har arresterats och åtalas för mord, anklagad för att ”medvetet ha orsakat en individs död genom själv-inducerad abort”.

I Texas är abort från vecka 6 förbjuden sedan september 2021. Samtidigt vet många kvinnor inte ens om att de är gravida innan vecka 6. Från vecka 7 är det förbjudet för vårdpersonal i Texas att erbjuda abort-inducerande läkemedel, inklusive att skicka abortpiller med post.

Vad vi ser är en oroväckande utveckling i det som en gång kallats ”the land of the free”. Hand i hand med dessa inskränkningar av kvinnors rättigheter uppmuntras också ett väldigt obehagligt angiverisystem; medborgare i Texas kan stämma läkare eller andra som hjälper någon att göra abort. Det är i skrivande stund ännu oklart om kvinnan som anhållits anklagas för att själv ha gjort abort eller för att ha hjälpt en annan kvinna att göra abort.
Den 26-åriga kvinnan, som nämns med namn i alla amerikanska dagstidningar, har nu släppts men är under utredning.

Samtidigt som vissa framsteg skett med avkriminalisering av abort i länder som Mexiko, Argentina och Sydkorea så får inskränkningar i aborträtten i amerikanska delstater och Polen svenska abortmotståndare att vädra morgonluft. Svensk politisk debatt tenderar att färgas av den i USA och det är värt att minnas att tillkämpade rättigheter aldrig kan tas för givna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.