Nyheter

Protester efter videor på polisskjutning

Demonstration för Patrick Lyoya i Grand Rapids, tisdagen den 12 april 2022.

Polisen i amerikanska Grand Rapids har släppt videomaterial där en vit polisman ses skjuta en man på marken till döds. Händelsen har fått nya protester mot polisens övervåld att blossa upp i USA.

USA | Demonstranter samlades under onsdagseftermiddagen i Grand Rapids i Michigan för att lufta sin frustration, sedan stadens polis tidigare under dagen släppt videomaterial från dödsskjutningen.

Händelsen inleds den lätt duggregninga måndagsmorgonen när en polisman stoppar en bil med felaktiga registreringsskyltar i ett villaområde. Föraren, den svarte 26-årige Patrick Lyoya, ifrågasätter polisen varför han stoppas, och visar inte polisen sitt körkort.

När polisen sedan försöker att handfängsla honom ses han springa från platsen. Polismannen hinner i kapp och en brottningsmatch uppstår. Polisen verkar senare försöka att använda sitt elchockvapen – en så kallad taser – som Lyoya då tar tag i.

Fyra kameror filmade

Videomaterialet kommer från fyra kameror – polisens kroppskamera, en kamera i polisbilen, en ringklockskamera tillhörande ett hus på andra sidan gatan och Lyoyas medpassagerare, som filmar med sin mobilkamera. Det är bara mobilfilmen som relativt tydligt visar skottögonblicket, då polisens kroppskamera stängs av i tumultet.

Polismannen uppmanar Lyoya flera gånger att släppa elchockvapnet, och halvt sittande, halvt liggande, över honom på marken drar han sitt tjänstevapen, riktar det mot mannens bakhuvud och avfyrar ett skott. Lyoya blir liggande still på marken.

Videon visar tydligt att det här var onödigt, överdrivet och dödligt användande av våld mot en obeväpnad svart man som var förvirrad över händelsen och skräckslagen för sitt liv, säger människorättsadvokaten Benjamin Crump till CNN.

Lyoya kom med sin familj som flykting från Kongo-Kinshasa. Händelsen väcker liv i debatten i USA om polisövervåld mot framför allt svarta och andra minoriteter.

Påminner om Floyd

Medborgarrättsrörelsen NAACP drar liknelser till mordet på George Floyd, och anser att det rör sig om ett mönster av polisbrutalitet.

”En oregistrerad registreringsskylt ska inte vara ett dödsstraff. Ytterligare en svart man har dödats i händerna på en polis, och polisen i den här videon måste hållas ansvarig”, säger ordförande Derrick Johnson i ett uttalande.

”Han hade hela sitt liv framför sig. Patrick var en son, en pappa till två unga döttrar, och en storebror till sina fem syskon”, skriver Michigans demokratiska guvernör Gretchen Whitmer i ett uttalande.

Hon säger att en transparent utredning kommer att göras av skjutningen, och uppmanar alla demonstranter att protestera under fredliga former.
”Vi måste samlas och bygga en framtid där svarta Michiganbor erbjuds samma rättigheter, värdighet och säkerhet i våra samhällen”, skriver hon.

Avstängd med lön

Polismannen har arbetat i sju år, hans identitet hålls hemlig. Grand Rapids polischef Eric Winstrom, som tillträdde på tjänsten så sent som i mars, beskriver händelsen som tragisk, men vill inte dra några slutsatser om polismannens agerande innan utredningarna är färdiga.

Jag är från Chicago och har de senaste 20 åren själv hanterat många polisskjutningar, så jag har mycket erfarenhet av det här. Jag hade hoppats på att aldrig behöva använda den erfarenheten här, säger han enligt AP.

Polisen är avstängd från sin tjänst under utredningen, men med bibehållen lön. Han utreds både internt liksom separat av åklagare.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.