Nyheter

Källor: Putins krig ifrågasätts i Kreml

Den ryske presidenten Vladimir Putin lyssnar under ett möte med övervakningsrådet för möjligheter till möjligheter i Ryssland i Kreml, i Moskva, Ryssland, onsdagen den 20 april 2022.

Ifrågasättandet i Kremls innersta maktkretsar av Rysslands krig i Ukraina ökar i tysthet. Men president Vladimir Putin visar inga tecken på att mjukna, enligt anonyma uppgifter från källor nära Kreml.

RYSSLAND | Det är en mindre men växande skara i regeringskretsar samt näringslivstoppar inom statliga företag som i tysthet ifrågasätter kriget, enligt de tio personer som medieföretaget Bloomberg talat med. De fruktar att invasionen var ett katastrofalt misstag som kan kasta Ryssland decennier bakåt i tiden: isolerat, med en krympande ekonomi och i avsaknad av inflytande på den internationella arenan.

Vissa delar också USA:s underrättelsetjänsters oro för att Putin kan ta till kärnvapen i en begränsad skala.

Kritikerna överraskades av snabbheten och bredden i sanktionerna, som frös hälften av den ryska centralbankens valutareserver på 640 miljarder dollar och tvingade utländska företag i landet att stänga. Höga tjänstemän ska ha försökt förklara för Putin hur förödande konsekvenserna blir, men Putin har avfärdat varningarna med att den ryska ekonomin kommer att anpassa sig, enligt källorna.

De flesta inom eliten i Kreml stöder ännu presidentens narrativ och uppfattningen att ett krig med väst är oundvikligt. Kriget har också ett stöd bland vanliga ryssar efter att den första chocken lagt sig, enligt källorna.

Fortsätter kriget

Kritikerna ser ännu inga tecken på att Putin är beredd att avbryta kriget på grund av de ryska förlusterna, eller göra de eftergifter som behövs för att få till stånd ett eldupphör.

Putin är fast besluten att fortsätta kriget, även om han tvingats skala ner målet om ett snabbt övertagande av stora delar av Ukraina till att ta Donbass i öst, enligt källorna.

Samtidigt uppges presidenten bli alltmer ensam när det gäller att fatta beslut.
Beslutet om invasionen fattades av några få personer inklusive Putin, försvarsminister Sergej Sjojgu, generalstabschef Valerij Gerasimov och säkerhetsrådets ledande representant Nikolaj Patrusjev, enligt två källor till Bloomberg. Några veckor efteråt har Putins innersta krets av rådgivare krympt ytterligare till att bestå av endast några få hårdföra förtrogna, uppger källorna.

Få vågar kritisera öppet

Inom den federala säkerhetstjänsten FSB växer frustrationen över att invasionen misslyckats, enligt Andrej Soldatov, expert inriktad på rysk säkerhetstjänst.

Den enda högt uppsatta personen i maktcentrat Kreml som hittills offentligt brutit tystnaden är det ryska klimatsändebudet Anatolij Tjubajs, som hoppat av och lämnat landet i protest mot den ryska invasionen av Ukraina. Andra som försökt hoppa av, som centralbankschefen Elvira Nabiullina, har beordrats att stanna på sina poster, uppger källorna.

Bland oligarker som sett sina lustjakter, fastigheter och andra egendomar beslagtas, har några få kritiserat kriget. Bland dem är Oleg Deripaska, delägare till aluminiumverket Kubal i Sundsvall, som i mars kallade kriget för ett ”vansinne” som kan ”pågå i åratal”.

Miljardären Roman Abramovitj, tidigare ägare av FC Chelsea, var i sin tur tvungen att ta Putin ur villfarelsen att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snabbt skulle fly landet, berättar Bloombergs källor.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev