Nyheter

USA ”överväger” Marockos autonomiplan för Västsahara

En supporter täcker sitt ansikte med ett klistermärke där det står "Free Sahara" vid en protest till stöd för Polisario Front och ett fritt Sahara, i Pamplona, norra Spanien, onsdagen den 23 mars 2022.

VÄSTSAHARA | Marocko har ända sedan 2007 försökt att vinna globalt stöd för sin ”autonomiplan” i Västsahara, ett förslag som i praktiken innebär att den marockanska regimen får total kontroll över den resursrika nordvästafrikanska ex-spanska kolonin via en tillsatt och godkänd regional regering.

En lösning på den över 40 år långa konflikten som det västsahariska folket, sahrawier, förkastat – men som dåvarande USA-presidenten Donald Trump fattade tycke för 2020.

Nu, med Joe Biden installerad i Vita huset, fortsätter Marockos försök att legitimera sin illegala annektering av Västsahara att övervägas av amerikanska diplomater, rapporterar det Madridbaserade europeiska medienätverket EURACITIV.

– Vi fortsätter att granska Marockos autonomiplan som seriös, trolig och realistisk, säger en källa vid USA:s ambassad i Madrid till EURACITIV.
USA:s framflyttade positioner i Västsaharafrågan kommer strax efter det att Spanien ändrat ståndpunkt och fullt ut stödjer en marockansk överhöghet över sin forna afrikanska koloni.

* * *

LÄS ÄVEN:
Spanien byter fot i Västsaharafrågan ­– backar Marocko
Tystnaden kring Västsahara måste brytas
Sår efter fransk kolonialism värker ännu i Algeriet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.