Krönika

Vikten av att värna folkrätten

Rasmus Paludan hatar islam och älskar sin egen bild i tidningen. Tyvärr betedde han sig på ett svin på ett sätt som inte ens accepteras i Danmark, så nu har han jobbat enträget, om än på enformigt vis, på att hamna i svenska tidningar och till sist lyckades han. För man en gnista till en hög av ilska som torkat till fnöske av rasism, hat, segregation och kriminella strukturer – så börjar det brinna till slut.

Detta konstaterande befriar ingen från ansvar för sina handlingar, vare sig juridiskt eller moraliskt. Listan på drabbade av helgens händelser är lång: poliser som med alltför knappa resurser varit satta att hantera situationen, människor som ser sitt hemma förvandlas till något slags krigszoner, familjer som väntar på att en älskad ska komma hem till påskfirande eller iftar, vi alla som nu ser vårt politiska samtal bli till en tävling i enkla lösningar och hårda tag.

Om detta har många skrivit. Så Paludan fick som han ville. Jag har en sak till att säga, men först tänkte jag ägna några stycken åt något annat som är galet.

Det handlar om vapenimport.

Argumentet för att Sverige alls ska exportera vapen är att vårt försvar behöver en egen vapenproduktion, och en bärkraftig sådan kräver att vi också säljer till andra. Argumentet haltar rätt betänkligt numera, men det är i vart fall så det brukar låta.

Den logiska slutledningen av detta är att vapenimport är ett ganska direkt stöd till det landets krigsmaskin.

I mars offentliggjorde Försvarets materialverk att man gjort en affär med den israeliska krigsmaterielproducenten Elbit. Det handlar om 250 miljoner svenska skattekronor som ska köpa ammunition, patroner och tillbehör till tanks från ett företag så inlemmat i folkrättsbrott att svenska pensionsfonderna rödlistat det. Den ena handen verkar inte ha en aning om vad den andra gör.

Elbit kommenterar affären med att det är ett viktigt erkännande ”från västerländska arméer”, och har öppnat kontor i Sverige för att kunna expandera i Europa. Företagets produkter är populära eftersom de kan marknadsföras som ”stridstestade”. Så har de också använts i Israels attacker mot Gaza, och används kontinuerligt som en del av murbygget som klyver sönder Västbanken. När sedan europeiska arméer köper dem, blir det ett argument för att ännu fler ska köpa, och mer pengar kan investeras i att bygga vapensystem för att upprätthålla den israeliska ockupationen.

Det finns många lärdomar att dra av de senaste månadernas händelser. En kan mycket väl vara att Sverige behöver ett funktionsdugligt försvar. En annan är definitivt vikten av att värna folkrätten och mänskliga rättigheter.

Som om inga andra argument skulle räcka har Israel varit en av de stater som haft svårast att hålla en konsekvent linje mot Rysslands aggression och krigsbrott i Ukraina. Att i detta läge köpa vapen från ett företag som Elbit gör inte Sverige eller världen säkrare. Tvärtom.

Men det var ju en sak till, om våldet i Rasmus Paludans spår.

När vi alla, med rätta, förfäras över det är det som att hela det offentliga samtalet tappar greppet om rätt och fel. En moderat riksdagsledamot twittrar en bild av en politisk motståndare med utländsk bakgrund, där han just därför framställs som apa. Moderaternas gruppledare sprider uttalanden som beskyller ”muslimer”, utan urskiljning, för våldet. Om vi vill vara ett land med värderingar, om vi vill ha något mer än våra egendomar att rädda från ilskan, då kan inte, ska inte, sådant gå obemärkt förbi. När Richard Jomshof (SD) satte likhetstecken mellan islam och förbrytelser som görs i religionens namn, kallade Ulf Kristersson det för ”avskyvärt”. Det var ett år sedan. Är det nu fritt fram för ledande moderater att saluföra samma rasistiska tankemönster?

Konsekvent antirasism.

Samtiden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.