Nyheter

Egyptisk influerare dömd för människosmuggling

Haneen Hossam och Mowada al-Adham.

Haneen Hossam, en egyptisk Tik-Tok-influerare, har dömts till tre års fängelse och böter av en domstol i Kairo. Hon döms för människosmuggling för sitt arbete på sociala medier. Flera kvinnliga egyptiska influerare har gripits de senaste åren och i veckan greps också tre män för att på sociala medier ha drivit med de ökande priserna i landet.

EGYPTEN | Det var i måndags i förra veckan som Haneen Hossam dömdes till tre års fängelse och motsvarande ungefär 92 000 svenska kronor i böter. Hon greps initialt 2020 tillsammans med en annan influerare, Mowada al-Adham, och anklagades för att ha attackerat Egyptens värderingar i sina videor på sociala medier.

De friades i januari förra året men åtalades senare på nytt med anklagelser om ”människosmuggling” för att ha tjänat pengar på flickors ”oblyga” agerande på sociala medier rapporterar nyhetsbyrån AFP

I en tidigare dom dömdes Haneen Hossam i sin frånvaro till tio års fängelse, men när hon greps återfördes hennes fall till rätten och fängelsestraffet sänktes till tre år. Mowada al-Adham har tidigare dömts till samma bötessumma och till sex års fängelse, ett straff som hon just nu avtjänar.

Haneen Hossam har nu suttit gripen i 21 månader och hon kan därför komma att släppas i sommar, säger hennes advokat Hussein al-Baqar till AFP och han förklarar att hennes nuvarande dom också kan komma att överklagas.

Mai el-Sadany chef för Tahrir Institute for Middle East Policy med bas i Washington har kritiserat domen och frågar sig på Twitter vad det betyder att en egyptisk domstol kan döma Haneen Hossam för ”människosmuggling” och svarar:

”Det betyder att rättssystemet kriminaliserar det influerare gör globalt dagligen när de bjuder in andra att arbeta med dem och omsätta aktivitet på Tik-Tok i pengar skriver hon och fortsätter:

”Att den egyptiska staten instrumentaliserar ’människosmugglings’-åtal för att utöva kontroll över unga kvinnors uttryck och socioekonomiska rörlighet är djupt oroväckande. Det finns verkliga och allvarliga fall av människosmuggling som måste lagföras – dessa Tik-Tok-fall är inte sådana.”

Mai el-Sadany skriver också på Twitter att tre män greps under veckan för att ha skapat innehåll på Tik-Tok som kritiserar de ökande priserna i landet. Enligt el-Sadany kan de åtalas för att spridit falska nyheter och har häktats.

* * *

LÄS ÄVEN
Kritik mot EU för legitimering av Egyptens al-Sisi
Oro över ökat brödpris i Egypten
Människorättsförsvarare släppta i Egypten

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.