Reportage

Begår Ryssland folkmord i Ukraina?

Nadiya Trubchaninova, 70, bredvid sin son Oleg Trubchaninov, 46, vid begravningen av sin sonen och brodern Vadym, 48, som dödades av ett rysk arméskott den 30 mars, Butja, Ukraina.

Folkmord är ett brott som syftar till att utrota en nationell, etnisk eller religiös grupp helt eller delvis – och som har uppsåt att göra just detta. Medan många kommentatorer har haft en avvaktande attityd har flera experter den senaste tiden hävdat att Rysslands brott i Ukraina bör beskrivas som folkmord. Uppsåtet finns dessutom offentliggjort genom artiklar i den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti menar bland andra historikern Timothy Snyder som beskriver artiklarna som en ”handbok i folkmord”.

UKRAINA-RYSSLAND | Det har gått drygt två månader sedan Ryssland inledde en invasion av Ukraina och städer som Butja och Mariupol har hamnat i blickfånget för de omfattande krigsbrotten som har begåtts av den ryska armén där. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har i flera veckor hävdat att Ryssland begår folkmord i Ukraina och nyligen fick han medhåll av USA:s president Joe Biden.

I fredags kom nyheten om att massgravar utanför hamnstaden Mariupol kan innehåll så många som 6 000–9 000 kroppar och Ukrainas riksåklagare Iryna Venediktova säger i en intervju med France 24 att hon räknar med att hitta ”bevis på folkmord” i Mariupol och hon larmar också om att ett stort antal ukrainare, inklusive barn, har deporterats till Ryssland.

Redan dagarna innan den ryska invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari lade den ryske presidenten Vladimir Putin ut texten om att Ukraina inte är en riktig nation utan ett illegitimt land, som ligger på mark som historiskt sett har varit rysk mark. ”Ukraina är inte bara ett grannland för oss. Det är en oavhändlig del av vår egen historia, kultur och andliga plats”, sade Putin i en historieskrivning som Timothy Snyder, historieprofessor vid Yale University och författare av den prisade boken Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin, var snabb att dementera och höja ett varningens finger kring:

– När du förnekar att en annan nation existerar hävdar du att det är ok att förgöra den nationen. Så denhär typen av språk, att ett annat land inte existerar är något vi måste vara uppmärksamma på för det föregår vanligtvis fruktansvärda handlingar, sade han i en intervju med den amerikanska tv-kanalen MSNBC i samband med Putins tal.

Sedan dess har sådana fruktansvärda handlingar rapporterats dagligen. Bakbundna ihjälskjutna civila på gator och torterade kroppar i källare har upptäckts i Butja efter att ryska styrkor drog sig tillbaka från området utanför Kiev. Rapporter om massvåldtäkter på kvinnor och barn, men även män. Anklagelser om krigsbrott har duggat tätt sedan krigets inledning men de senaste veckorna har också anklagelser om att Ryssland begår folkmord i Ukraina kommit från allt fler håll.

FN:s folkmordskonventions artikel 2 definierar folkmord som vissa gärningar, som om de förövas med avsikt att helt eller delvis ”förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp”. Detta förintande kan ske genom att döda medlemmar av gruppen men det kan också handla om att förhindra barnafödande inom gruppen eller att med våld ta ifrån gruppen barn och överföra dem till en annan grupp. Bortförande av barn är något som Ukrainas talesperson för mänskliga rättigheter, Lyudmila Denysova, har slagit larm om.

Gregory Stanton är grundare och ordförande av organisationen Genocide Watch och har beskrivit hur folkmord är en process som kan delas upp i tio stadier – The Ten Stages of Genocide. I modellen beskriver han hur dessa tio stadier är ”förutsägbara men inte ofrånkomliga”. Processen som leder till folkmord är inte linjär och olika stadier sker ofta på en och samma gång, där klassificering och indelning av människor i ett ”vi och dem” är central.

Tillsammans med sin kollega Nat Hill skrev han den 13 april att Ryssland begår krigsbrott, brott mot mänskligheten liksom folkmord i Ukraina. Även om Rysslands militära agerande i Afghanistan, Tjetjenien, Georgien och Syrien sällan har beskrivits som folkmord så argumenterar Stanton och Hill att den ryska militärens användning, i de länderna såväl som nu i Ukraina, av ”massmord, bombmattor, terror, och massvåldtäkt är indikativt på ett folkmordsliknande uppsåt att delvis förstöra en nationell eller etnisk grupp.”

Susan Smith-Peter som är historieprofessor vid City University of New York har bevakat rysk statsmedia innan och under den ryska invasionen av Ukraina. Hon menar att flera artiklar i den statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti visar att Ryssland har haft intentionen av begå krigsbrott och dessutom visar på en rysk plan för folkmord i Ukraina. Två av dessa har författats av Timofej Sergejtsev. Timofej Sergejtsev är sedan 2014 kolumnist för nyhetsbyrån Ria Novosti och Susan Smith-Peter beskriver honom som en politisk konsult, medlem av den konservativa gruppen Moscow Methodological Circle, en del av den ryska eliten samt att hans tankar och idéer är ”ett uttryck för den eliten”.

I Timofej Sergejtsevs första artikel som publicerades den 4 april slår han fast det inte bara är Ukrainas regering som är nazister – även folket som sådant är besudlat. Ingen åtskillnad bör göras mellan ukrainska trupper generellt och vad som beskrivs som nationalistiska bataljoner eller ens hemvärnet. Enligt Timofej Sergejtsev måste alla som har tagit upp vapen ”förgöras på slagfältet, så många av dem som möjligt”. Enligt Timofej Sergejtsev är det tillräckligt att identifiera sig som ukrainare för att betecknas som nazist.

Enligt den ryska propagandan var själva upprättandet av den ukrainska staten för 30 år sedan en nazistisk process i sig, en nazism som enligt Timofej Sergejtsevs universum är värre än den som Europa bevittnade under Hitlertyskland: ”Ukronazism utgör inte ett mindre utan ett större hot mot världen och Ryssland än Hitlers version av tysk nazism”.

Den så kallade avnazifieringsprocessen av Ukraina kommer också enligt Sergejtsev att ta tid – åtminstone en generation räknar han med och i den processen ska landet fråntas sitt namn, och genomgå en ”avukrainifiering” och en ”aveuropeisering”. I ljuset av detta blir rapporter om att civila ukrainare inklusive många barn har förts bort till Ryssland särskilt alarmerande.

Liksom Susan Smith-Peter argumenterar Timothy Snyder att Timofej Sergejtsevs artikel visar på ryskt uppsåt för folkmord och han menar att den utgör en plan för en total förstörelse av Ukraina. Han kallar den en ”folkmordshandbok”. Den ”avnazifieringsprocess” av Ukraina som har varit ledord i den ryska propagandan, såväl i Vladimir Putins tal som föregick invasionen som i dessa artiklar i Ria Novosti, innebär rätt och slätt förstörelsen av Ukraina som land.

Sergejtsevs första artikel publicerades ungefär samtidigt som rapporterna om att civila hittats ihjälskjutna på gator i Butja liksom flera massgravar upptäckts i staden. Enligt Timothy Snyder är det slående att Sergejtsev valde att publicera sin artikel, denna ”handbok i folkmord”, samtidigt som ”fysiska bevis om folkmord” började sippra ut. Timothy Snyder har svårt att komma på många andra exempel på när stater meddelar ”karaktären av folkmord på deras egna handlingar precis vid det ögonblick som de handlingarna blir offentlig kunskap”. Därför menar Timothy Snyder att Ryssland därmed, vad gäller brottet folkmord, redan både har ”begått handlingen och bekänt intentionen”.

* * *

LÄS ÄVEN
Putins tal ett hot ”inte bara mot Ukraina”
Återblick: Folkmordet på yazidierna
Misstänkt gripen 26 år efter folkmordet i Rwanda

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.