Nyheter

Natochefen: Finland och Sverige varmt välkomna

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med EU-parlamentets talman Roberta Metsola.

Varmt välkomna, hälsar Natos generalsekreterare Sverige och Finland – om man väljer att söka medlemskap i militäralliansen. Nya samtal förs med Finland i dag.

Vid en kort pressträff inför ett möte på EU-parlamentet berättar generalsekreterare Jens Stoltenberg att han under dagen ska prata i telefon med president Sauli Niinistö i Helsingfors.

– Jag kommer att prata med den finländske presidenten senare i dag och jag förväntar mig att vi båda kommer att ta upp frågan om en potentiell finländsk ansökan om Nato-medlemskap, men också om behovet av att hitta arrangemang under interrimsperioden så att det inte finns någon osäkerhet om Finlands och Sveriges rätt att välja sin egen väg, säger Stoltenberg.

Något samtal med Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) uppges inte vara planerat just nu, men Stoltenberg har ”tät kontakt” med statsministern, enligt Nato-källor.

”Brygga över”

Om Sverige och Finland väljer att gå med i Nato omfattas länderna av alliansens kollektiva försvarsgarantier från den dag då de blir medlemmar. Men vad som händer fram till dess är mer osäkert – även om Stoltenberg tycks övertygad om att lämpliga lösningar kan hittas.

– Jag är säker på att det finns vägar att brygga över interrimsperioden på som är bra nog och fungerar för både Sverige och Finland, säger Stoltenberg.

– Så fort som vi tar beslutet att bjuda in dem så kommer det att vara ett starkt politiskt budskap om att säkerheten för Finland och Sverige är av betydelse för alla Nato-länder. Och jag är också säker på att vi kan hitta arrangemang för interrimsperioden mellan att Finland och Sverige ansöker och att den formella ratificeringen är klar i alla 30 (medlemsländers) parlament, säger Nato-chefen i Bryssel.

”Varmt välkomna”

Stöd till de nordiska länderna utlovas även från London.

– Natos politik om öppna dörrar är helig. Om Finland och Sverige väljer att ansluta sig som svar på Rysslands aggression så måste vi integrera dem så fort som möjligt, sade utrikesminister Liz Truss i ett linjetal i London sent i onsdags.

Jens Stoltenberg upprepar i sin tur att det bara är upp till de två nordiska länderna och Nato att avgöra vem som ska vara medlem i militäralliansen.

– När Ryssland försöker hota Finland och Sverige för att få dem att inte ansöka så visar det att Ryssland inte respekterar varje lands grundläggande rätt att välja sin egen väg, säger Stoltenberg.

– Vi har en dialog med Sverige och Finland och det är deras beslut. Men om de väljer att ansöka kommer Sverige och Finland att vara varmt välkomna och jag förväntar mig att processen kommer att gå snabbt, säger Nato-chefen i Bryssel.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.