Nyheter

Oro för ökat hat på Twitter efter Elon Musks köp

I måndags köpte Elon Musk Twitter för omkring 44 miljarder dollar och har meddelat att han kommer dra ner på moderering av innehållet på plattformen.

Efter att det blev känt att miljardären Elon Musk har köpt Twitter har flera människorättsgrupper uttalat oro för hur det ska påverka plattformen. Elon Musk har tidigare beskrivit sig som absolutistisk vad gäller yttrandefrihet men människorättsgrupper som Amnesty International betonar att sociala medier kan användas för att hetsa mot utsatta grupper.

USA | Under tisdagen reagerade Amnesty International på nyheten att Elon Musk har köpt Twitter och underströk då vikten av att plattformen beivrar hets mot folkgrupp och hat mot utsatta grupper. I en rapport från 2018, Toxic Twitter – a Toxic Place for Women pekar organisationen på att många kvinnor som använder plattformen utsätts för våldsamheter och hat, samt att Twitter har brustit i att utreda och åtgärda rapporter om sådana missförhållanden.

”Twitter har ansvar”

I uppföljningen Twitter Scorecard: Tracking Twitter’s Progress in Addressing Violence and Abuse Against Women Online in the United States som publicerades i december 2021 menade Amnesty International att Twitter fortfarande hade stora brister på området.
– Oavsett ägarskap har Twitter ett ansvar att skydda mänskliga rättigheter, inklusive rätten att leva fri från diskriminering och våld, och till yttrandefrihet och åsikter – ett ansvar som de redan allt för ofta misslyckas med. Vi oroar oss över steg som Twitter kan ta som urholkar upprätthållandet av regler och mekanismer som har utformats för att skydda användare, säger Michael Kleinman, chef för teknologi och mänskliga rättigheter i Amnesty International i USA, och fortsätter:

– Det sista vi behöver är ett Twitter som med berått mod blundar för våld och kränkande uttalanden mot användare, framför allt de som drabbas oproportionerligt mycket som kvinnor, icke-binära personer och andra, säger Michael Kleinman i ett pressmeddelande på organisationens hemsida.

Mindre moderering

Nyhetsbyrån Reuters har bland annat talat med Human Rights Watchs Deborah Brown som framhåller att yttrandefriheten inte är total och att Twitter därför måste ”satsa på ansträngningar för att se till att dess mest sårbara användare är säkra på plattformen”.

Elon Musk har tidigare kritiserat Twitter för hur plattformen har modererat innehåll på plattformen och han har också signalerat att han vill lätta på begränsningar i innehållet på plattformen vilket kan innebära att såväl desinformation som kränkningar ökar.

* * *
LÄS ÄVEN
Twitterkonto för republikan indraget för desinformation
De superrika blir snabbt rikare – medan fattigdomen ökar i pandemins spår
Lina AlHathloul kämpar för sin hungerstrejkande systers liv

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.