Nyheter

Belarus journalistförbund prisas dubbelt upp

Polisen bär ut dokument och datorer från Belarusian Association of Journalists kontor i Minsk, 16 februari 2021.

Belarus journalistförbund, the Belarusian Association of Journalists (BAJ), har i dagarna tilldelats två pressfrihetspriser. I söndags tilldelades BAJ Reportrar utan gränsers pressfrihetspris, och på onsdagen meddelade Unesco att deras Guillermo Cano World Press Freedom Prize går till BAJ.

BELARUS | I augusti 2021 upplöstes det belarusiska journalistförbundet av landets högsta domstol på order av landets justitieministerium.

– Genom att tilldela BAJ priset står vi med alla journalister runt om i världen som kritiserar, motsätter sig och avslöjar auktoritära politiker och regimer genom att sprider sanningsenlig information och gynnar yttrandefrihet, säger Alfred Lela, ordförande för prisets internationella jury.

– I dag saluterar och lovprisar vi dem, vi finner ett sätt att säga att vi är med er, vi uppskattar ert mot, säger Audrey Azoulay, ordförande för Unesco på organisationens hemsida på onsdagen.

Bara ett några dagar tidigare meddelade Reportrar utan gränser att BAJ får deras pressfrihetspris:

– Det finns få organisationer som förtjänar detta pris så mycket som BAJ. Även om fokus just nu ligger på Ukraina fortgår ett brutalt förtryck mot, och en hetsjakt på, journalister i Belarus, och BAJ har spelat en avgörande roll för att omvärlden kunnat bli medveten om de övergrepp, av totalitära mått, som sker på journalister i Europa, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, på RSF Sveriges hemsida.

* * *

LÄS ÄVEN
Minskad pressfrihet – en dold pandemi
Pressfrihetspris till nätverk i Sudan
Journalistmord skjuter i höjden i Latinamerik

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.