Nyheter

Man i Finland friad från krigsbrott

Barnsoldater på Liberias gator 1996.

En finländsk domstol har i en unik rättsprocess friat en 52-årig man misstänkt för krigsbrott i Liberia. Rättegången ägde delvis rum på liberisk mark.

FINLAND | Mannen stod anklagad för våldtäkter, ritualmord och rekrytering av barnsoldater under inbördeskrigen i Liberia, men frias på alla punkter eftersom tingsrätten i Birkaland bedömer att det ”inte bevisats med tillräcklig säkerhet” att han varit inblandad i brotten.

Enligt rätten kan det anses sannolikt att mannen inte ens befann i Liberia då brotten tros ha ägt rum.

52-åringen, som bott i Finland sedan 2008, greps i sitt hem i Tammerfors 2020. Enligt åklagaren hade han en högt uppsatt position inom den sierraleonska rebellgruppen RUF som deltog i inbördeskriget 1999–2003 i grannlandet Liberia.

Kan överklagas

Polisens omfattande förundersökning gjordes huvudsakligen på plats i Liberia och hela rättegången flyttades i fjol tillfälligt till Liberia och Sierra Leone för att upp till 80 vittnen skulle kunna höras.

Rättegången övervakades även av aktivister som arbetar för bringa rättvisa för dem som under konflikten utsatts för skoningslöst våld och sexuella övergrepp, ofta utförda av drogade barnsoldater.

Endast en handfull människor har dömts för brott kopplade till inbördeskrigen där 250 000 människor dog och miljontals tvingades fly.

Hade mannen dömts riskerade han 14 års fängelse. Domen kan överklagas.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.