Nyheter

Spaniens premiärminister har avlyssnats

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez mobiltelefon har avlyssnats.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez samt försvarsministern Margarita Robles mobiltelefoner har avlyssnats. Någon främmande makt tros ligga bakom.

SPANIEN | Toppolitikernas telefoner hackades i maj och juni förra året, meddelas vid en presskonferens. Det rör sig om spionprogramvaran Pegasus, som varit uppmärksammad i liknande fall tidigare och som endast statliga aktörer har tillgång till, så vitt känt.

Den eller de som låg bakom angreppet lyckades komma över en betydande mängd data, enligt samordnande minister Félix Bolaños. Uppgifterna har lämnats över till det spanska rättsväsendet.

”Det är fakta”

– Vi hyser inga tvivel om att detta är ett olagligt och icke-auktoriserat ingrepp, säger han, och slår fast att det är kommer från någon extern part, det vill säga utomlands.

– Det är inget antagande, det är fakta av enorm tyngd.

Spaniens regering avkrävs sedan tidigare förklaringar till hur tiotals personer som kopplas till separatiströrelser i Katalonien har drabbats av samma spionprogramvara mellan 2017 och 2020.

Många politiker och andra framstående personer har drabbats av Pegasus de senaste åren. Det har använts av såväl regeringar som av olika länders polismakter.
Programvaran har utvecklats av det israeliskt bolaget NSO Group och kan installeras på människors mobiltelefoner i det fördolda, varpå den börjar samla på sig information samt avlyssna mikrofon och kamera.

Utbredd användning

I juli förra året rapporterades att närmare 50 000 telefonnummer till aktivister, journalister och politiker runt om i världen kan ha övervakats med hjälp Pegasus. Bland dem som sades kunna ha utsatts fanns enligt medieuppgifter tre presidenter, tio premiärministrar och en kung.

NSO hävdar att företaget bara säljer till godkända kunder och att dessa i sin tur förbinder sig att enbart använda Pegasus i kampen mot terrorism eller grov brottslighet. Bland dessa godkända kunder finns dock sedan en tid tillbaka auktoritära stater som Azerbajdzjan, Förenade Arabemiraten, Kazakstan och Marocko.

Även inom EU har regeringar i vissa länder, som Polen, anklagats för att använda programvaran för att avlyssna oppositionspolitiker.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.