Reportage

Brasilianska elever återfår dagens viktigaste mål

Efter den långa pandemin serveras eleverna vid João Caffaro-skolan i Itaboraí sedan i april återigen dagliga skolluncher tillsammans med färskpressad fruktjuice som producerats av lokala familjejordbruk.

Brasiliens skolor har öppnat igen efter de långa nedstängningarna under pandemin. Med tiden har också landets skolmatsprogram kommit i gång igen – där många fattiga elever erbjuds dagens viktigaste måltid. Även för många småbönder innebär det en stor lättnad att skolmatprogrammen har återstartats.

BRASILIEN | I en kommunal skola i staden Itaboraí i sydöstra Brasilien har man nu till sist fullt ut kommit i gång med det nationella skolmatprogrammet PNAE igen. Det berättar rektorn Deise Lessa för IPS. Det innebär att eleverna nu återigen dagligen erbjuds nyttig mat med en bas bestående av lokalt odlade färska grönsaker och frukter.

Skolan är bara en av alla i landet som stängdes i mars 2020, för att sedan gradvis börja öppna igen först under mitten av förra året.

– Skolmatprogrammet är helt avgörande. Många barn som kommer från fattiga familjer får bara ett fullgott mål mat om dagen, och det är i skolan, säger Mauricilio Rodrigues, som är skolchef i Itaboraí.
Han påpekar att åtta av tio elever i kommunens skolor kommer från låginkomstfamiljer.

Närproducerade varor

Även om verksamheten nu är i gång igen på skolan João Caffaro, finns det vissa skillnader jämfört med innan pandemin. Numera har eleverna munskydd på sig under lektionerna – trots att detta inte längre är en obligatorisk regel. En annan förändring är att dukarna är borttagna i skolmatsalen, för att göra det lättare att desinficera borden mellan de olika elevgrupper som kommer hit för att äta. Eleverna är dessutom mer utspridda i matsalen.

– Många elever missar aldrig en skoldag på grund av den lunch som serveras, berättar Deise Lessa.
Skolan har 450 elever och ligger i ett av de fattigare kvarteren i en stad som runt har en kvarts miljon invånare.

Satsningen på skolmat skärptes av den brasilianska regeringen 2009, genom en ny lag som slog fast att minst 30 procent av råvarorna ska köpas in av lokala producenter. Programmet finansieras av en särskild statlig fond som administreras av utbildningsdepartementet.

Kravet på närproducerade varor innebär att eleverna alltid ska erbjudas färska grönsaker och olika sorters frukter, säger Ana Beatriz Garcia, som ansvarar för det lokala skolmatprogrammet.

Lokala familjejordbruk

När skolorna stod stängda och eleverna hänvisades till distansundervisning försökte man inom programmet nå ut med matpaket till eleverna och deras familjer, men då var det inte möjligt att inkludera färska varor.

I Itaboraí började skolorna stegvis att öppna igen i juni förra året, men då endast i mindre grupper som fick gå i skolan varannan dag. Men i samband med det började João Caffaro-skolan dela ut färska varor till eleverna igen, som de kunde hämta upp och ta hem.

I Brasiliens statliga skolor serveras eleverna en daglig lunch samt ett mellanmål.

Skolchefen Mauricilio Rodrigues säger att man i år har som mål att upp emot 40 procent av råvarorna ska komma från lokala familjejordbruk.

– Det svåra är logistiken, att få ut maten till alla skolorna, säger han.
Inom kommunen sätts menyerna samman av en grupp dietister, som håller tät kontakt med de lokala familjejordbruken.

– Vi måste vara flexibla eftersom alla varor skördas vid olika tillfällen och det kan uppstå brister i samband med att de kommer för lite eller för mycket regn, berättar dietisten Larissa de Brito, som arbetar inom programmet.

Apelsiner åt skolbarnen

En stor majoritet av kommunens invånare bor inne i staden, men det finns också ett stort antal småjordbrukare i närheten. Ortens fruktodlare är kända för att producera väldigt goda apelsiner.

Alcir Coração, 81, är ordförande för Itaborais familjejordbrukares förbund, Agrifami, vars medlemmar producerar mycket av den mat som konsumeras i kommunens skolor. Han driver ett jordbruk som ligger ungefär en mil utanför staden – och är mycket glad över att skolmatsprogrammet nu är i gång igen.

– År 2020 skördade vi tre ton apelsiner som helt gick förlorade. Detta efter att vi väntat på att skolorna skulle efterfråga frukten igen. Men det blev ju aldrig så.

Förra året blev förlusterna mindre, eftersom skolorna började efterfråga en del frukt igen.

– Och i år har starten varit bra, säger Alcir Coração.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.