Nyheter

Wagnergruppen ”närvarande” i Libyen och Mali

Ryska legosoldater går ombord på en helikopter i norra Mali.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov låter meddela att den ryska paramilitära Wagnergruppen är närvarande i två konflikthärjade länder i Afrika: Libyen och Mali. Den mytomspunna paramilitära milisen, enligt bedömare bildad 2014 av före detta ryska militärer, har även erfarenhet från kriget i Syrien samt den ryska annekteringen av Krimhalvön.

FÖRSVARSPOLITIK | Enligt den ryske utrikesministern har Wagnergruppen blivit inbjudna till Libyen av myndigheter i hamnstaden Tobruk nära gränsen till Egypten:

– De är närvarande där på kommersiell basis, liksom i Mali, säger Sergej Lavrov i en intervju med italienska tv-kanalen Mediaset.

Wagnergruppens affärer utomlands har ”inget med den ryska staten att göra”, sade den ryske försvarsministern – ett påstående som speglas mot den paramilitära militärmilisens dokumenterade närvaro i Ukraina sedan 2014.

”Negativ påverkan”

I Mali har den politiska makten i decennier stått och fallit med militära förmågor och Wagnergruppen ska enligt rapporter i France 24 utgöra en garant för att den nuvarande regeringen, ledd av Assimi Goïta som kom till makten via en militärkupp 2021, ska kunna få arbetsro.

Franska UD har kritiserat Wagnergruppen, vars nära band till Rysslands president Vladimir Putin är dokumenterade, för att deras närvaro har negativ påverkan på Mali – ett land i vilket franska medier har förbjudits.

Kort efter Rysslands invasion av Ukraina i februari stod det klart att Wagnergruppen är en av de stridande parterna, liksom det paramilitära bolaget har varit i Syrien i flera år, utöver hjälpande händer för den ryska armén i annekteringen av Krimhalvön, liksom i Luhansk och Donetsk.

Grundat av ex-militärer

Enligt en granskning av BBC bildades Wagnergruppen av Dmitri Utkin, en 50-årig veteran inom den ryska försvarsapparaten och flerfaldig mottagare av Ryska tapperhetsordern (Utkin själv har inte kommenterat uppgifterna.)

Enligt bedömare har Wagnergruppen funnit ett perfekt juridiskt kryphål som gör dem förmögna att både utnyttja och profitera på väpnade konflikter utan att officiellt kunna knytas till den ryska militärapparaten, något som vore olagligt eftersom paramilitära legosoldatsarméer är förbjudna enligt rysk lag, enligt Tracey German, konflikt- och säkerhetsprofessor vid King’s College:

– Wagnergruppen förser regeringen med en styrka som går att förneka. Wagnergruppen kan involveras utomlands och Kreml kan säga: ”Det har inget med oss att göra”, säger hon till BB.

* * *
LÄS ÄVEN:
Libysk FN-representant vill se sanktioner
Medier – grannskapet Europas vakthund
Salomonöarna återigen en militärstrategisk klenod

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.