Nyheter

Belarus slår ner på oberoende fack

Protester efter presidentvalet i Belarus 2020 som enligt rapporter kantades av omfattande valfusk.

Åtminstone 20 oberoende fackföreningsledare som greps i slutet av april i Belarus är fortfarande gripna. Det globala facket Industriall, ILO och Amnesty International varnar för att Belarus myndigheter nu har trappat upp kampanjen mot landets oberoende fackliga rörelse och uppmanar till att de fackliga ledarna ska släppas.

BELARUS | Flera ledare för oberoende fackföreningar i Belarus riskerar fängelsestraff på upp till fyra år. Alexander Jaroshuk, ordförande för Belarusian Congress of Democratic Trade Unions (BKDP), Sergej Antusevich, vice ordförande för BKDP, Irina But-Gusaim, revisor för BKDP och Nikolaj Sharakh, ordförande för the Belarusian Free Trade Union hålls gripna anklagade för organisering av eller deltagande i handlingar som allvarligt skulle störa ordningen bland annat, rapporterar Industriall på sin hemsida.

Volha Brytsikava, lokalordförande för the Belarusian Independent Trade Union (Bitu) på oljebolaget Naftan, dömdes den 27 april till femton dagars fängelse för femte gången och har nu varit fängslad i över två månader. Hon greps den 27 februari i år i samband med en folkomröstning kring ändringar i landets grundlag ägde rum. Och i höstas avskedades hon från sitt jobb tillsammans med flera andra fackligt aktiva.

Den 18 och 19 april i år genomsökte säkerhetsstyrkor kontor och hem tillhörande oberoende fackliga ledare och beslagtog datorer, personliga dokument, pass och fackliga flaggor bland annat. Sexton personer som jobbar med BKDP greps.

En av de gripna är den 66-årige vice ordföranden för landets oberoende metallfack, Alexander Evdokimtchik, han är häktad och har ännu inte fått träffa den advokat han själv har valt men har fått bistånd av en statligt utsedd advokat, rapporterar Industriall.

Del av proteströrelsen

Bara en vecka före gripandet på de fackliga ledarna hade också det oberoende facket Belarusian Radio and Electronic Industry Workers’ Union (REP) på godtyckliga grunder förklarats vara en ”extremistgrupp” av myndigheterna och därefter förbjudits.

Enligt Amnesty International slår Belarus myndigheter ner på landets oberoende fackliga rörelse som en del i attacken på den proteströrelse som växte fram efter presidentvalet sommaren 2020.

– Belarus har behållit tydliga Sovjetdrag sedan Sovjetunionens upplösning. Det inkluderar total dominans över ekonomin av staten som fortsätter att vara den största nationella arbetsgivaren och som försöker utöva effektiv kontroll över alla fackföreningar. De statligt styrda facken, som i praktiken saknar oberoende helt fungerar mer som en gren av regeringen än som arbetarnas beskyddare, säger Heather McGill som forskar på Östeuropa och Centralasien för Amnesty International i en genomgång i slutet av april.

Även ILO:s generaldirektör Guy Ryder har uttryckt oro över gripandet av fackliga ledare i Belarus förra månaden och uppmanar i ett uttalande ansvariga belarusiska myndigheter att omedelbart släppa dem, liksom att vidta åtgärder så att de kan utföra sina fackliga uppgifter ”i ett klimat fritt från våld, trakasserier, eller hot av alla slag”.

* * *
LÄS ÄVEN
Polisräder mot belarusiska fack fördöms
Landsomfattande strejk inledd i Belarus
Vad är Belarus roll i Rysslands invasion av Ukraina?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.