Startsida - Nyheter

Nyheter

Historiskt när Sinn Féin blev störst i Nordirland

Sinn Féins vice ordförande Michelle O'Neill i mitten som leder partiet i Nordirland och som nu ska utnämnas till försteminister.

Sinn Féin blev som väntat största parti i lokalvalet till Nordirlands parlament i torsdags. Det innebär att Michelle O’Neill kommer att nomineras till försteminister. Men många frågetecken kring lokalstyret återstår eftersom Democratic Unionist Party (DUP) har ställt krav på att det så kallade Nordirlandsprotokollet ska reformeras innan man deltar i lokalstyret.

NORDIRLAND | I slutet av 1980-talet fick Sinn Féins medlemmar inte höras i medier. Om de intervjuades lästes deras svar upp av skådespelare, en form av censur som upphörde först 1994, två veckor efter att IRA utlyste en vapenvila – ett ”fullständigt slut på militära operationer”. Partiet som länge mest sågs som IRA:s politiska gren och som motsätter sig själva staten Nordirlands tillblivelse har nu blivit dess största parti.

Sinn Féins ledare i Nordirland, Michelle O’Neill, kommer från den generation som blev politiskt aktiv under perioden kring de stora vapenvilorna – sex veckor efter IRA:s vapenvila följde flera lojalistiska paramilitärer efter. Hon har nu fört sitt parti till en historisk seger – aldrig tidigare har ett nationalistiskt eller republikanskt parti som vill återförena Nordirland med republiken Irland blivit största parti i Nordirlands hundraåriga historia.

”Det här har varit ett historiskt val. Ett val med verklig förändring. Jag kommer att leda Sinn Féins team till Stormont på måndag, redo att få till stånd ett fungerande lokalstyre omedelbart. För att få pengar i folks fickor. För att investera i vår hälso- och sjukvård. Och för att bygga en bättre framtid för alla.”, skrev hon på Twitter i fredags.

Utrdagen rösträkning

Rösträkningen som påbörjades i fredags morse har pågått stora delar av helgen i ett valsystem där väljarna rankar partierna inte bara som förstahandsval utan även som andrahands- och tredjehandsval – där röster kan överföras till de lägre rankade partierna om en kandidat antingen redan har fått tillräckligt med röster eller inte klarar spärren. När rösträkningen var färdig stod det klart att Sinn Féin hade fått 27 av sammanlagt 90 mandat, samma antal som i valet 2017 – och 17 av dessa utgörs av kvinnliga ledamöter. Och då DUP:s stöd har sjunkit med 6,8 procent sedan dess vann Sinn Féin ändå med tre mandat över DUP som fick 25, tre färre än för fem år sedan.

Men för att lokalstyret ska fungera måste de båda största partierna samregera och utse en försteminister respektive en vice försteminister – och förutom de krav som DUP har ställt på reformering av Nordirlandsprotokollet – den del i det brittiska utträdesavtalet med EU innebär kontroller av varor i Irländska sjön – har man heller inte klargjort huruvida man kommer att ingå i en samregering där Sinn Féin är största parti. Vägrar man samregera med Sinn Féin kommer lokalstyret att fortsätta vara ur funktion efter att DUP gick ur det i februari i år. Det kan leda till ett nytt val senare i år.

Den brittiske justitieministern Dominic Raab sade till Sky News på söndagen att den brittiska regeringen kommer att vidta ”vilka åtgärder som än krävs” för att reformera Nordirlandsprotokollet:
– Om något så har resultatet i Nordirland från valet klargjort att [en ändring av protokollet] inte kan skjutas upp, sade han, i ett uttalande som lär öka spänningarna mellan Storbritannien och EU som ägnade många månader på att förhandla fram det brexitavtal som innehåller Nordirlandsprotokollet och som syftar till att undvika en hård gräns på den irländska ön.

Tre block

DUP har blivit ordentligt utmanade på högerflanken av partiet Traditional Unionist Voice (TUV) som ökade med fem procentenheter – den största ökningen av alla partier sedan 2017. TUV får ändå bara ett mandat och det då få har rankat partiet som andravalsröst, och därmed blir dess ledare Jim Allister fortsatt ensam i Stormont. DUP tappar också röster till mitten och då inte till det mer liberala unionistiska partiet Ulster Unionist Party (UUP) som DUP en gång bröt sig ur, utan till the Alliance Party som varken definierar sig som unionistiskt eller nationalistiskt.

The Belfast Telegraphs kolumnist Sam McBride noterar att Nordirland inte längre har två block, nationalister och unionister – utan tre där the Alliance Party utgör en tydlig politisk kraft. Och skulle DUP-ledaren Jeffrey Donaldson täppa till utflödet från partiet till TUV genom en än mer hårdnackad politik mot exempelvis Nordirlandsprotokollet kan partiet istället tappa röster till the Alliance Party. Och om partiet satsar på ett nyval senare i år är det ett risktagande betonar Sam McBride eftersom det skulle kunna innebära ett ännu större tapp till TUV.

The Alliance Party, som i en opinionsundersökning låg sida vid sida med DUP i förra veckan, blev inte lika stora men växte med fyra procent sedan i valet 2017 och blir tredje största parti med mer än dubblering av sina mandat från 8 till 17. Vänsterpartiet People Before Profits fick ett mandat medan miljöpartiet The Greens blev utan mandat.

Med the Alliance Partys stora framgång – pekar the Belfast Telegraphs kolumnist Suzanne Breen – på att en majoritet av ledamöterna av lokalparlamentet nu kommer att utgöras av personer som är ”progressiva i sociala frågor”, och betonar hon också (och syftar på nationalisternas respektive unionisternas respektive färgkoder ) att ”inte alla revolutioner är gröna eller orangea”.

* * *
LÄS ÄVEN
Sinn Féin kan bli största parti när Nordirland går till val
Ljusglimt i Nordirlands segregerade skolsystem
Djup konflikt i nordirländskt parti

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.