Nyheter

Sinn Féin kan bli största parti när Nordirland går till val

Sinn Féins Michelle O'Neill i mitten kan bli Nordirlands nästa försteminister efter valet som sker under torsdagen den 5 maj.

I dag torsdag är det val till Nordirlands lokalparlament och enligt opinionsundersökningar kan Sinn Féin för första gången bli största parti. Om så blir fallet får partiet också för första gången utse Nordirlands försteminister. Samtidigt har the Democratic Unionist Party satt upp villkor relaterade till brexit innan partiet är berett att ingå i en kommande regering vilket kan innebära att det tar tid att forma ett lokalstyre.

NORDIRLAND | På måndagen möttes de nordirländska partiledarna i en tv-sänd debatt. På en fråga från en person ur publiken om ledarna är redo att bilda en lokalregering så fort valresultatet är klart hamnade ledaren för the Democratic Unionist Party (DUP), Jeffrey Donaldson, på defensiven, rapporterar The Belfast Telegraph.

Han förklarade att partiets kritik kring det så kallade Nordirlandsprotokollet – en del av utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU efter brexit – måste adresseras innan han är beredd på att ingå i en regering med argumentet att de politiska institutionerna ”måste vara hållbara”, rapporterar RTÉ. Det väcker farhågan att landets lokalstyre kommer att bli bakbundet eftersom de två största partierna ska utse varsin regeringschef, försteminister och vice försteminister, och lokalstyret kan bara fungera om båda positionerna är fyllda.

Kan bli historiskt

Jeffrey Donaldsons villkor inför att ingå i lokalregeringen möttes av kritik från andra partiledare, inte minst från Sinn Féins vice ordförande Michelle O’Neill som sade att det var helt ”obegripligt” att säga till väljarkåren att ett nytt lokalstyre inte kommer att bildas efter valet. Hon efterfrågade också svar från både Jeffrey Donaldson och Doug Beattie, ledare för det näst största unionistpartiet Ulster Unionist Party om de kommer att ”acceptera valets demokratiska resultat”.

Mycket tyder på att det är just Michelle O’Neill som kommer att utses till försteminister då Sinn Féin har legat i topp i opinionsmätningarna. Om dessa visar sig stämma vore det det en unik seger för Sinn Féin då det i så fall är första gången som ett nationalistiskt eller republikanskt [som vill se ett återförenat Irland] parti blir störst i Nordirlands hundraåriga historia.

Sinn Féin hade i en opinionsundersökning som publicerades i förra veckan en fortsatt ledning om ungefär sex procent före Democratic Unionist Party (DUP) som på senare år har varit största parti men som har tampats med interna stridigheter kopplade till efterdyningarna av brexitomröstningen och de efterföljande avtalen med EU, och framför allt Nordirlandsprotokollet.

Detta har inneburit en kontroll av varor mellan Nordirland och övriga Storbritannien i Irländska sjön som både har orsakat administrativa problem men som framför allt ogillas av unionister, som vill fortsätta tillhöra Storbritannien, då den sen ses som en symbolisk gräns, och en lika symbolisk förflyttning närmare republiken Irland.

Omröstning om återförening

Sinn Féin har en återförening av ön som en självklar punkt i sitt valmanifest men har inte prioriterat frågan under valkampanjen utan har istället fokuserat på ekonomiska frågor och hälso- och sjukvård. Under tv-debatten i måndags fick Michelle O’Neill frågan om partiet kommer att ta initiativ för en omröstning kring återförening med republiken efter valet – hon svarade att ett samtal redan pågår men ville inte sätta något datum för en sådan folkomröstning. Om det ser ut som att det finns en majoritet för ett återförenat Irland i opinionsundersökningar ska en folkomröstning utlysas, men i dagsläget finns inte en sådan majoritet.

Jeffrey Donaldson och DUP har däremot tryckt mycket på den frågan. I förra veckan varnade han i en artikel i den unionistiska tidningen The News Letter för att en valseger för Sinn Féin kommer att innebära en folkomröstning: ”Hys inga tvivel, om Sinn Féin vinner det här valet kommer de inte tala om hur de ska fixa vår hälso- och sjukvård, utbilda fler husläkare eller ordna 30 timmars gratis barnomsorg, de kommer att prata om ett datum för en splittrande omröstning om gränsen”.

I en undersökning av Lucid Talks som genomfördes mellan den 22–24 april får Sinn Féin 26 procent av rösterna och DUP 20 procent. DUP hade då gått fram en procentenhet sedan tidigare opinionsundersökningar men steget framåt var litet. DUP har framför allt tappat väljare till Traditional Unionist Voice (TUV) som grundades av den tidigare DUP-medlemmen Jim Allister 2007. TUV får i undersökningen stöd av nio procent.

Spurt för allianspartiet

En annan opinionsundersökning pekar på att the Alliance Party – som inte definierar sig enligt de traditionella kategorierna i Nordirland, det vill säga varken unionistiskt eller nationalistiskt – kan knipa en delad andraplats med DUP. Enligt undersökningen som har gjorts av the Institute of Irish studies/University of Liverpool/Irish News får både the Alliance och DUP 18, 2 procent.

Skulle the Alliance Party till och med gå om DUP skulle det dessutom innebära huvudbry för hur lokalstyret ska bildas. Lokalstyret som det ser ut i dag är ett resultat av Långfredagsavtalet från 1998 och S:t Andrews-avtalet från 2006. Där har det förutsatts att de två största partierna kommer att betecknas som antingen unioniste eller nationalister. Ett större alliansparti som varken identifierar sig som unionistiskt eller nationalistiskt skulle innebära att de politiska institutionerna och hur politiska roller tillsätts måste ses över, menar den politiska kommentatorn David McCann:

– Det skulle potentiellt kunna leda till slutet för vårt system för beteckning och en omprövning hur lokalstyret bildas i framtiden, säger han till The Belfast Telegraph.

* * *
LÄS ÄVEN
Djup konflikt i nordirländskt parti
Brexitmisslyckande bakom nordirländsk ledares avgång
Många vill ha irländsk återförening – men få vill betala för det

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev