Nyheter

Pekings man vald till Hongkongs ledare

John Lee, andra från höger, under en presskonferens på söndagen efter att han hade utsetts till vinnare i valet med 99 procent av rösterna.

Den före detta säkerhetschefen John Lee valdes, som väntat, till Hongkongs högste ledare på söndagen. Han var den ende kandidaten som tilläts av det kinesiska kommunistpartiet – och vann med drygt 99 procent av rösterna.
EU fördömer det odemokratiska valet.

Lee kommer att ersätta Carrie Lam som har varit Hongkongs chefsminister sedan 2017. John Lee gick till val med en slogan: ”Tillsammans öppnar vi ett nytt kapitel i Hongkong” och utlovade bland annat en omstart för stadens ekonomi.

64-årige John Lee var alltså ensam kandidat och fick 99 procent, eller 1 416 av totalt 1 461 röster, av den Pekingvänliga valkommitté som väljer ledare.
Sedan 2020 har Kina kontrollen över valsystemet i det tidigare i hög grad självstyrande Hongkong. Endast personer som är lojala med kommunistpartiet får ha politiska ämbeten.

Tusentals poliser

Enligt en opinionsundersökning i mars hade 24 procent av befolkningen i Hongkong förtroende för Lee. 12 procent uppgav att de hade förtroende för företrädaren Carrie Lam.

Under valdagen bevakades vallokalen av cirka 7 000 poliser, rapporterar lokala medier.

Tre personer ur ett pro-demokratiska parti protesterade utanför vallokalerna och ropade slagord som ”Makten åt folket” och ”Fri rösträtt”.
– Vi vet att vår protest inte kommer att ha någon effekt men vi vill inte att Hongkong ska vara helt utan röst, säger Vanessa Chan, en av demonstranterna.

Polisen genomsökte demonstranternas tillhörigheter men ingen greps.

Tar över i juli

EU fördömer Kinas tillsättning av John Lee, genom utrikeschef Josep Borrell.
Unionen ”beklagar” ett sådant övertramp mot ”demokratiska principer och den politiska mångfalden”, meddelar Borrell i ett formellt uttalande. Han beskriver det som ännu ett tydligt avsteg från principen om ”Ett land, två system” som ska gälla mellan Kina och Hongkong enligt överlämningsavtalet från 1997.

Carrie Lam gratulerade under söndagen den nya ledaren och försäkrade att hon kommer att ge det stöd som krävs för att skiftet ska gå så smidigt som möjligt.

John Lee tar över ledarskapet den 1 juli.

Lee är känd för att ha haft ansvar för Hongkongpolisens nedslag på de stora demokratiprotesterna för tre år sedan. Han beskrivs som en man som har gjort en klassresa från arbetarklassen till Hongkongs toppskikt.

Hongkong

Hongkong var en brittisk koloni i 155 år, men 1997 lämnades det över till Kina. Då blev det en ”särskild administrativ region”, med stort självstyre. Enligt avtalet skulle Hongkong förbli relativt fritt i minst 50 års tid, enligt devisen ”Ett land, två system”. Kina har sedan dess brutit mot det och steg för steg utökat sin kontroll.
Regeringschefen i Hongkong utses av Kinas regering i Peking.
Efter att Kinas kommuniststyre föreslog ett nytt system där den själv skulle få sålla bland alla kandidater utlöstes de så kallade paraplyprotesterna. Mängder av människor ockuperade affärsdistriktet Central och krävde fria val.
Sommaren 2020 införde Kina en ny nationell säkerhetslag för Hongkong, i syfte att ”skydda rikets säkerhet”. Den förbjuder separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med främmande makt eller andra utländska parter som uppfattas kunna hota Kinas säkerhet. Mängder av oliktänkande och journalister har sedan gripits och fängslats i enlighet med lagen.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.