Nyheter

Talibanerna kräver att kvinnor täcker ansiktet

Kvinnor måste täcka ansiktet i offentligheten och bör helst stanna i hemmet meddelade talibanerna under en presskonferens på lördagen.

Talibanerna meddelade under en presskonferens på lördagen att kvinnor måste bära burqa och täcka sina ansikten i offentliga miljöer. Om en kvinna inte täcker sitt ansikte kommer hennes närmaste manliga anhöriga att riskera att gripas, eller om han har ett statligt jobb, riskera att sparkas.

AFGHANISTAN | Under presskonferensen framhölls också att den bästa klädseln för kvinnor är den blåa burqan, det plagg som i mångt och mycket blev synonymt med talibanernas brutala regim under åren 1996 till 2001, rapporterar Reuters.

– De [kvinnor] bör bära en chador [burqa] eftersom den är traditionell och respektfull, sade en talesperson för ministeriet för dygd och mot synd som läste upp ett dekret från talibanernas högsta ledare Hibatullah Akhundzada, rapporterar DW.

Stanna i hemmet

Syftet med kravet är enligt ministeriet att kvinnor ska ”undvika provokation” när de möter män som inte är en av deras nära anhöriga. Enligt dekretet ska äldre kvinnor och unga flickor undantas från regeln men inga åldrar uppgavs. Kvinnor uppgavs också att stanna i hemmet om de inte har viktig arbete utanför det.

Den afghanska journalisten Hazina Shirzad, sedan några år boende i Norge, minns på Twitter hur hon redan som liten flicka hatade det heltäckande klädesplagget som hon tvingades bära. ”Min mamma, som bar burqa och navigerade de olämpliga bombade gatorna i Kabul med sina receptbelagda glasögon, föll ibland ner i rännstenen eller i hål efter bomber” och förklarar att hålen för ögonen i plagget gör det svårt att se ordentligt: ”När jag hjälpte henne gå på bakgatorna kände jag hopplöshet”, fortsätter Hazina Shirzad.

* * *
LÄS ÄVEN
Flickors skolgång stoppad i Afghanistan
Fyra kvinnorättsaktivister släppta i Afghanistan
”Afghanistan har förlorat sin röst”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.