Nyheter

Zelenskyj: 60 döda i rysk skolbombning

Ukrainska räddningsarbetare håller på och släcker bränder i rasmassorna som återstår av skolbyggnaden i Bilohorivka.

60 människor dog i den ryska attacken mot en skolbyggnad i en by i östra Ukraina, säger presidenten Volodymyr Zelenskyj.
– En rysk bomb dödade 60 personer. Civila, säger han i ett tal till G7-länderna.

Räddningspersonal söker efter överlevande i de pyrande ruinerna efter skolan, vars källare användes som skyddsrum av omkring 90 människor.

I sitt tal till G7-länderna jämförde Zelenskyj de ryska styrkornas krigföring med Nazitysklands under andra världskriget. Under söndagen har segerdagen – minnesdag för slutet på andra världskriget i Europa – högtidlighållits.

– Det är en imitation av den ondska nazisterna utsatte Europa för, säger Zelenskyj.

CNN
 har talat med människor som har överlevt attacken.

– Vi förstod ingenting, säger Serhij till tv-kanalen.

– Vi var inomhus. På en och samma gång föll allting ned. Mörker. Det var allt, fortsätter han.

– De började gräva, säger en annan man som inte vill uppge sitt namn.

– Jag kom ut. Jag var som en berusad person – helt vilsen, säger mannen.

Attacken mot skolan i byn Bilohorivka i Luhanskregionen i östra Ukraina ägde rum på lördagskvällen och bilder från platsen visar att endast rykande ruiner återstår.

”Hela byn sökte skydd”

Närmare 30 personer sägs ha kommit därifrån levande.

”Med största sannolikhet är alla 60 personer som finns under rasmassorna nu döda”, skrev den ukrainska regionens guvernör Serhij Hajdaj på meddelandetjänsten Telegram under söndagen.

Guvernör Hajdaj berättar att en annan byggnad i området hade använts som skyddsrum fram tills dess den förstördes. Efter det ska skolan ha varit den enda skyddade platsen som återstod i byn.

– Nästan hela byn hade sökt skydd, alla som inte har evakuerat, säger Hajdaj.

Två pojkar, 11 och 14 år gamla, har därtill dödats av rysk beskjutning i orten Pryvillya, strax norr om Bilohorivka, enligt den ukrainske guvernören.

Robotar mot Odessa

Sedan den misslyckade offensiven mot den ukrainska huvudstaden Kiev har Ryssland retirerat i norra Ukraina och de senaste veckorna riktat in sig på östra Ukraina och landområden längs med Svartahavskusten.

Under natten mot söndag ljöd flyglarmen återigen över hamnstaden Odessa, som ligger i södra Ukraina, nordväst om den sedan tidigare annekterade Krimhalvön. Under lördagen uppgavs sex ryska kryssningsrobotar ha slagit ned i miljonstaden, varpå tjock svart rök syntes stiga därifrån.

Ett utegångsförbud råder i staden fram till tisdag morgon.

Motoffensiv kan komma

Ryssland har sedan tidigare tagit kontroll över staden Cherson, som ligger mellan Krimhalvön och Odessa. Det har även skett strider i och kring staden Mykolajiv, som också ligger på vägen västerut.

Ukraina och analytiker har varnat för att Ryssland planerar att erövra landområden längs med havet ända bort till Moldavien. Där finns sedan många år den ryska utbrytarrepubliken Transnistrien, där ryskstödda styrkor sägs ha ökat sin beredskap.

På den östra sidan av Ukraina har Ryssland i det närmaste tagit kontroll över en kustkorridor mellan Krim och Ryssland, med en sista ukrainsk utpost: stålverket Azovstal i staden Mariupol, där ett par tusen ukrainska soldater uppges hålla ut.

I nordost ser ukrainska styrkor ut att avancera och ta tillbaka flera områden. En motoffensiv kan under de kommande dagarna leda till att de ryska styrkorna trycks tillbaka såpass långt att storstaden Charkiv hamnar utom räckhåll för ryskt artilleri, enligt den Washingtonbaserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.