Nyheter

Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin

Journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl tidigt på onsdagen i Jenin på det av Israel ockuperade Västbanken.

Den kända Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh sköts på onsdagen till döds i Jenin på det av Israel ockuperade Västbanken. Även en annan palestinsk journalist, Ali Samoudi, ska ha träffats men rapporteras inte ha skadats allvarligt. Enligt Al Jazeera sköts Shireen Abu Akleh av israeliska styrkor och hon ska ha träffats i huvudet.

ISRAEL-PALESTINA | Israeliska armén IDF uppger att det skett skottlossning mellan palestinier och israeliska soldater och uppgav på onsdagen att hon kan ha träffats av en palestinsk kula, något den palestinska journalisten Ali Samoudi, som var med Shireen Abu Akleh när hon sköts, dementerar:
– Den israeliska armén sköt oss. Det fanns ingen beväpnad palestinier där, säger den Jeninbaserade journalisten Ali Samoudi som själv träffades i ryggen, till CNN.

Senare under dagen publicerades filmer från Jenin som uppges ha tagits bara ögonblick efter att Shireen Abu Akleh sköts ihjäl. Hennes kropp syns ligga vid ett träd, alldeles intill journalisten Shatha Hanaysha som när hon sträcker ut armen nästan når sin kollega. Men skott avlossas, skott som av palestinska vittnen uppges ha avlossats av israeliska krypskyttar. Till slut lyckas en ung man ta sig till platsen genom att klättra över en mur, hjälper Shatha Hanaysha runt hörnet och återvänder för att dra Shireen Abu Akleh mot säkerhet för att ta henne till sjukhus där hon alltså förklarades död.

Shireen Abu Aklehs död upprör och hon sörjs av många palestinier som har sett henne rapportera från den israeliska ockupationen av Palestina i tv-kanalen Al Jazeeras arabiska sändningar ända sedan utbrottet av den andra intifadan år 2000. ”Vi växte upp till hennes rapportering av andra intifadan. Hon var vår röst. Vila i styrka och frid. Ännu en dag, ännu en tragedi” skriver den palestinska aktivisten Salem Barahmeh, rapporterar Al Jazeera.

Shireen Abu Aklehs chockade kollegor vid hennes kropp i Jenin
Shireen Abu Aklehs chockade kollegor vid hennes kropp i Jenin. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

Chockade kollegor

”Förfärad över att höra om Israels dödande av al-Jazeerajournalisten Shireen Abu Akleh i Jenin! Shireen har modigt bevakat Israels aggression i Palestina i över två decennier. Denna gång sköt de henne i huvudet. Mina tankar går till hennes familj. Israel måste ställas till svars!”, skriver den palestinsk-amerikanska advokaten och aktivisten Huwaida Arraf som också ställer upp i valet till kongressen i USA på Twitter.

Sorgen är också tung bland hennes kollegor och många är i chock över förlusten:

– Som du kan förstå är det här en chock för de journalister som har jobbat med henne, säger Nida Ibrahim, också hon journalist på Al Jazeera som förklarar för tv-kanalen att Palestinas hälsoministerium har bekräftat Shireen Abu Aklehs död.

– Shireen Abu Akleh bevakade händelseutvecklingen i Jenin, framför allt en israelisk räd mot staden, som ligger i norr på den ockuperade Västbanken när hon träffades av en kula i huvudet.

Kollegor till Shireen Abu Akleh tar farväl av henne på Al Jazeeras redaktion i Ramallah på Västbanken
Kollegor till Shireen Abu Akleh tar farväl av henne på Al Jazeeras redaktion i Ramallah på Västbanken. Foto: Abbas Momani/Pool via AP

Tydligt markerad som press

”Jag lyssnade på Shireen Abu Aklehs modiga röst om Palestina under min uppväxt och jag hade privilegiet att jobba med henne under rapportering från Jerusalem och den ockuperade Västbanken. Shireen sköts till döds av israelisk polis när hon gjorde sitt jobb – rapporterade. Den här nyheten skär in i oss alla”, skriver Al Jazeera-journalisten Arwa Ibrahim på Twitter.

Shireen Abu Akleh förklarades död på sjukhuset i Jenin. Efteråt samlades Jeninbor för att ta farväl av den respekterade journalisten som bar hjälm och skyddsväst som var tydligt markerad som press när hon sköts ihjäl.

Den israeliska utrikesministern Yair Lapid skriver på Twitter att hans regering har erbjudit en gemensam israelisk och palestinsk utredning. ”Journalister måste vara skyddade i konfliktområden och vi har alla ett ansvar att ta fram sanningen”, skriver Lapid, rapporterar CNN.

Journalistfederation fördömer ”riktat dödande”

Den Internationella journalistfederationen (IFJ) skriver i ett uttalande att man fördömer israeliska styrkor ”riktade dödande” av den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh. Federationen ”förbinder sig att lägga till mordet” till det fall som har anmälts till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som rör  palestinska journalisters systematiska utsatthet för israeliska styrkors våld.

Det palestinska journalistfacket the Palestinian Journalists Syndicate (PJS) säger i ett uttalande att dödsskjutningen av Shireen Abu Akleh var ”avsiktligt och planerat”. ”Det finns vittnesmål från journalister som var med henne när hon dödades som säger att de rörde sig som grupp, alla bar journalistisk utrustning och var tydligt identifierade när israeliska krypskyttar sköt mot dem, de var den enda gruppen på gatan. Det fanns inga demonstranter eller och var ingen skottlossning”, säger facket i ett uttalande.

* * *
LÄS ÄVEN
Två tonåriga palestinier dödade av israeliska styrkor
Ny vräkning av palestinska familjer i östra Jerusalem
Palestinier välkomnar Amnestys rapport om israelisk apartheid

Nyheter

Geert Wilders seger kan ändra hela Europa

PVV-ledaren Geert Wilders intervjuas om regeringsbildningen efter förra veckans valseger.

Att stoppa det militära stödet till Ukraina ingår i valvinnande Geert Wilders manifest i Nederländerna.
I stället vill han se den egna armén vid landets gräns för att fånga migranter.
Wilders politik kan få stora konsekvenser för EU och hela Europa.

NEDERLÄNDERNA | Storsegern i förra veckans nederländska val placerar den 60-årige ytterhögerveteranen och hans parti PVV i centrum för alla regeringsförhandlingar i Haag. För första gången sedan början av 2010 – då PVV var stödparti till en kortlivad regering – finns därmed en klar möjlighet till direkt Wilders-påverkan på politiken.

Att få igenom allt lär dock bli omöjligt i en koalition. Wilders har redan flaggat för att han exempelvis är villig att kompromissa kring partiets fientliga linje mot islam.

Men även i övrigt finns mycket som går på tvärs emot vad tidigare regeringar drivit, både i och utanför landet.

Stopp för Ukraina

Ukraina är ett exempel. Den nuvarande nederländska regeringen har tillhört Kievs starkaste vänner och har bland annat utlovat jaktplan till Ukrainas flygvapen.

Det gillas inte av PVV.

”Vi skickar inte våra pengar och försvarsutrustning som F16-plan till Ukraina utan behåller dem för våra egna väpnade styrkor”, heter det bland annat i PVV:s valmanifest, som granskats av nyhetsbyrån AFP och nyhetssajten EU Observer.

PVV är också emot att ytterligare utöka EU med Ukraina och andra nya medlemsländer.
Den egna armén vill man använda vid gränsen för att stoppa flyktingar och migranter.

Stopp för klimat

Invandringen är överlag ett huvudtema hos PVV. Man vill dra in asylskyddet för syrier eftersom man anser att delar av landet nu är tillräckligt säkert och även dra tillbaka uppehållstillstånd för alla flyktingar som besökt sina hemländer.

PVV vill även kräva arbetstillstånd för personer från andra EU-länder och minska antalet utländska studenter.

Partiet vill också ha en bindande folkomröstning om ett ”nexit” – att Nederländerna ska lämna EU – även om ett sådant utträde för tillfället har väldigt lågt stöd i opinionen.

Man vill också stoppa alla klimatåtgärder, inklusive satsningar på sol- och vindkraft, och i stället bygga kärnkraftverk och öka på utvinningen av olja och gas i Nordsjön.

På önskelistan står även slopat bistånd och stoppat statligt stöd till både kultur och public service.

Oenigt i EU

Vad som verkligen kommer att genomföras är högst osäkert. Mycket skulle kräva omfattande lagändringar både hemma och på EU-nivå.

En drastiskt mer EU-kritisk nederländsk regering skulle samtidigt göra det betydligt svårare för EU-länderna att enas om allt från Ukrainastöd till handel och klimat. Det bäddar i sin tur för att vissa länder kan välja att gå vidare på egen hand med djupare samarbeten och en uppdelning i A- och B-lag.

Nyheter

Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

Kvinnor med masker marscherar med plakat med namnen på kvinnor som har dödats, under den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, i Madrid, Spanien, lördagen den 25 november 2023.


Från USA till Sydamerika och Europa demonstrerade tusentals människor i lördags för att fördöma mäns våld mot kvinnor.
– Gisslet av könsbaserat våld fortsätter att tillfoga alltför många smärta och orättvisa, sade USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | Tusentals människor gick ut på gatorna över hela världen i lördags för att på olika sätt uppmärksamma våld riktat mot kvinnor. I Guatemala hedrades 438 kvinnors liv med tända ljus för alla offer, medan tusentals människor i Chile skanderade krav på åtgärder från regeringen för att skydda kvinnor.

Brasilianska aktivister påminde om kvinnomorden genom att ställa ut 722 par skor längs Rio de Janeiros berömda strand Copacabana. Varje par representerade en mördad kvinna under 2022.

I Argentina kombinerades en protest mot våld mot kvinnor med ett stöd för det palestinska folket. Även kontroverser som den tillträdande president Javier Milei har yttrat vävdes in i demonstrationerna. Milei har föreslagit att avskaffa ministeriet för kvinnor, kön och mångfald – med ansvar för att förebygga könsvåld – och har tagit ställning mot abort och lika lön.

I Italien, där ett brutalt mord på en ung kvinnlig student skakat nationen, samlades 50 000 personer i Rom för att uttrycka sin avsky och kräva handling. 102 mord på kvinnor har begåtts i landet fram till november, varav majoriteten utförts av familjemedlemmar eller tidigare partner.

I Turkiet samlades omkring 500 kvinnor i Istanbul, med banderoller med texten ”Vi kommer inte att förbli tysta” och ”Kvinnor är enade och kämpar mot patriarkalt våld”.

Från Istanbul till Paris har kvinnliga aktivister och deras stödjare enats i en gemensam strävan att avskaffa det våld som kvinnor utsätts för. I Frankrike krävde tusentals människor förändring och mer resurser för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Vi vill inte räkna de döda längre, sade Maëlle Lenoir, från den feministiska gruppen Nous tous, Alla vi, till reportrar och uppmanade regeringen att ägna mer pengar till att utrota våld mot kvinnor.

Demonstrationerna har satt ljuset på en global angelägenhet och markerar en enad front mot våld mot kvinnor, samtidigt som de påpekar att mycket arbete återstår för att skapa verklig förändring och skydda kvinnors säkerhet och välbefinnande. Krav på förändringar i rättssystemet har höjts, med röster som säger att systemet måste anpassas för att effektivt hantera sexuellt våld och förhindra att många fall läggs ned.

USA:s president Joe Biden kommenterade i ett uttalande våldet som tusentals kvinnor och flickor runt om i världen fortsätter att utsättas för som ett ”avskyvärt brott mot mänskliga rättigheter.”

– Det är en skandal att en av tre kvinnor globalt upplever fysiskt våld, våldtäkt eller förföljelse under sin livstid, sade Joe Biden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.