Nyheter

Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin

Journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl tidigt på onsdagen i Jenin på det av Israel ockuperade Västbanken.

Den kända Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh sköts på onsdagen till döds i Jenin på det av Israel ockuperade Västbanken. Även en annan palestinsk journalist, Ali Samoudi, ska ha träffats men rapporteras inte ha skadats allvarligt. Enligt Al Jazeera sköts Shireen Abu Akleh av israeliska styrkor och hon ska ha träffats i huvudet.

ISRAEL-PALESTINA | Israeliska armén IDF uppger att det skett skottlossning mellan palestinier och israeliska soldater och uppgav på onsdagen att hon kan ha träffats av en palestinsk kula, något den palestinska journalisten Ali Samoudi, som var med Shireen Abu Akleh när hon sköts, dementerar:
– Den israeliska armén sköt oss. Det fanns ingen beväpnad palestinier där, säger den Jeninbaserade journalisten Ali Samoudi som själv träffades i ryggen, till CNN.

Senare under dagen publicerades filmer från Jenin som uppges ha tagits bara ögonblick efter att Shireen Abu Akleh sköts ihjäl. Hennes kropp syns ligga vid ett träd, alldeles intill journalisten Shatha Hanaysha som när hon sträcker ut armen nästan når sin kollega. Men skott avlossas, skott som av palestinska vittnen uppges ha avlossats av israeliska krypskyttar. Till slut lyckas en ung man ta sig till platsen genom att klättra över en mur, hjälper Shatha Hanaysha runt hörnet och återvänder för att dra Shireen Abu Akleh mot säkerhet för att ta henne till sjukhus där hon alltså förklarades död.

Shireen Abu Aklehs död upprör och hon sörjs av många palestinier som har sett henne rapportera från den israeliska ockupationen av Palestina i tv-kanalen Al Jazeeras arabiska sändningar ända sedan utbrottet av den andra intifadan år 2000. ”Vi växte upp till hennes rapportering av andra intifadan. Hon var vår röst. Vila i styrka och frid. Ännu en dag, ännu en tragedi” skriver den palestinska aktivisten Salem Barahmeh, rapporterar Al Jazeera.

Shireen Abu Aklehs chockade kollegor vid hennes kropp i Jenin
Shireen Abu Aklehs chockade kollegor vid hennes kropp i Jenin. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

Chockade kollegor

”Förfärad över att höra om Israels dödande av al-Jazeerajournalisten Shireen Abu Akleh i Jenin! Shireen har modigt bevakat Israels aggression i Palestina i över två decennier. Denna gång sköt de henne i huvudet. Mina tankar går till hennes familj. Israel måste ställas till svars!”, skriver den palestinsk-amerikanska advokaten och aktivisten Huwaida Arraf som också ställer upp i valet till kongressen i USA på Twitter.

Sorgen är också tung bland hennes kollegor och många är i chock över förlusten:

– Som du kan förstå är det här en chock för de journalister som har jobbat med henne, säger Nida Ibrahim, också hon journalist på Al Jazeera som förklarar för tv-kanalen att Palestinas hälsoministerium har bekräftat Shireen Abu Aklehs död.

– Shireen Abu Akleh bevakade händelseutvecklingen i Jenin, framför allt en israelisk räd mot staden, som ligger i norr på den ockuperade Västbanken när hon träffades av en kula i huvudet.

Kollegor till Shireen Abu Akleh tar farväl av henne på Al Jazeeras redaktion i Ramallah på Västbanken
Kollegor till Shireen Abu Akleh tar farväl av henne på Al Jazeeras redaktion i Ramallah på Västbanken. Foto: Abbas Momani/Pool via AP

Tydligt markerad som press

”Jag lyssnade på Shireen Abu Aklehs modiga röst om Palestina under min uppväxt och jag hade privilegiet att jobba med henne under rapportering från Jerusalem och den ockuperade Västbanken. Shireen sköts till döds av israelisk polis när hon gjorde sitt jobb – rapporterade. Den här nyheten skär in i oss alla”, skriver Al Jazeera-journalisten Arwa Ibrahim på Twitter.

Shireen Abu Akleh förklarades död på sjukhuset i Jenin. Efteråt samlades Jeninbor för att ta farväl av den respekterade journalisten som bar hjälm och skyddsväst som var tydligt markerad som press när hon sköts ihjäl.

Den israeliska utrikesministern Yair Lapid skriver på Twitter att hans regering har erbjudit en gemensam israelisk och palestinsk utredning. ”Journalister måste vara skyddade i konfliktområden och vi har alla ett ansvar att ta fram sanningen”, skriver Lapid, rapporterar CNN.

Journalistfederation fördömer ”riktat dödande”

Den Internationella journalistfederationen (IFJ) skriver i ett uttalande att man fördömer israeliska styrkor ”riktade dödande” av den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh. Federationen ”förbinder sig att lägga till mordet” till det fall som har anmälts till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som rör  palestinska journalisters systematiska utsatthet för israeliska styrkors våld.

Det palestinska journalistfacket the Palestinian Journalists Syndicate (PJS) säger i ett uttalande att dödsskjutningen av Shireen Abu Akleh var ”avsiktligt och planerat”. ”Det finns vittnesmål från journalister som var med henne när hon dödades som säger att de rörde sig som grupp, alla bar journalistisk utrustning och var tydligt identifierade när israeliska krypskyttar sköt mot dem, de var den enda gruppen på gatan. Det fanns inga demonstranter eller och var ingen skottlossning”, säger facket i ett uttalande.

* * *
LÄS ÄVEN
Två tonåriga palestinier dödade av israeliska styrkor
Ny vräkning av palestinska familjer i östra Jerusalem
Palestinier välkomnar Amnestys rapport om israelisk apartheid

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.