Nyheter

Minst 500 dödsfall vid internatskolor i USA

Barn från ursprungsbefolkningen vid Ramona industrial school i Santa Fe, New Mexico, på ett foto från sent 1800-tal.

En utredning har konstaterat minst 500 dödsfall vid internatskolor i USA, dit barn från ursprungsbefolkningen skickats. Man befarar att det antalet kommer att växa i takt med att utredningen fortgår.

USA | I omkring 150 år, med start tidigt 1800-tal, skickades barn från ursprungsbefolkningen med tvång till internatskolor över hela USA.
Barnen tvingades inte bara bort från sina familjer, de förbjöds även att tala sina språk och ofta förekom misshandel. Många av dem återvände aldrig hem.

Tiotusentals

Inrikesdepartementet säger att antalet bekräftade dödsfall kan stiga till tusentals eller till och med tiotusentals. Sjukdomar, olycksfall och misshandel anges som dödsorsaker.

– Vart och ett av dessa barn är en försvunnen familjemedlem, en person som inte kunde uppfylla sitt syfte på denna jord eftersom de förlorade sina liv som en del av detta fruktansvärda system, säger inrikesminister Deb Haaland, vars farföräldrar skickades till internatskolor i flera år som barn.

Över 98 miljoner sidor från skolornas arkiv ska gås igenom, men att redogöra för alla dödsfall kommer att bli svårt eftersom allt inte protokollfördes.

USA:s inrikesminister Deb Haaland är den första ministern från landets ursprungsbefolkning
USA:s inrikesminister Deb Haaland är den första ministern från landets ursprungsbefolkning. Arkivbild. Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Skandal i Kanada

I nästa del av rapporten kommer gravplatser såväl som den federala regeringens investeringar i skolor samt internatskolornas inverkan på ursprungsbefolkningen att tas upp. Hittills har man identifierat minst 53 gravplatser vid eller nära internatskolor, en del av dem med omärkta gravar.

Sedan i maj i fjol har man in Kanada hittat över 1 300 omärkta gravar vid liknande skolor. Skolorna drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade syftet att ”assimilera” barnen.

Cirka 150 000 barn från ursprungsbefolkningen i Kanada tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.