Nyheter

Seger för polsk hbtq-aktivist

Bartosz Staszewski (till höger) har vunnit en viktig seger för hbtq-personers yttrandefrihet i Polen menar Human Rights Watch.

Ett förtalsåtal mot den polska hbtq-aktivisten Bartosz Staszewski har ogillats av domstol i staden Rzeszów i Polen. Bartosz Staszewski stämdes av byn Niebylec efter han i en kampanj påtalat att byn antagit bestämmelser för att stoppa ”hbtq-ideologin”. Human Rights Watch beskriver det som en viktig seger för hbtq-personers yttrandefrihet.

POLEN | I kampanjen har Bartosz Staszewski fotat sig själv och andra hbtq-personer i porträtt vid infarter till platser som antagit liknande bestämmelser, med budskapet ”hbtq-fri zon” på medtagna skyltar. Bartosz Staszewski skriver på sin hemsida att domstolen i sitt beslut att ogilla åtalet skriver att kommuner ”inte i efterhand kan skämmas för de resolutioner de tidigare har antagit” rapporterar Human Rights Watch (HRW).

I mars i år omkullkastades byn Niebylecs bestämmelse om att ”stoppa ”hbtq-ideologin” efter ett beslut i domstol. Rätten menade att det ”inte finns någon hbtq-ideologi liksom det inte finns någon heterosexuell ideologi”. Enligt HRW innebär det ogillade åtalet mot Bartosz Staszewski en viktig seger för hbtq-personers ”värdighet och yttrandefrihet.”

Hot om indragna pengar

Det var 2019 då omkring hundra kommuner, städer och regioner började att utropa sig till ”hbtq-fria zoner”. Detta på uppmaning av Polens styrande parti Lag och rättvisa (PIS) – det var framför allt regeringstrogna borgmästare och ledare som drev på utvecklingen. Omkring en tredjedel av Polens regioner och kommuner hade efter en tid utnämnt sig till ”hbtq-fria” zoner.

EU-kommissionen har kritiserat agerandet som menar att zonerna kan utgöra ett brott mot EU:s anti-diskrimineringslagar och EU har hotat att dra in finansiering, inte minst för att komma i fråga för ekonomisk hjälp från EU:s pandemistödpaket. I höstas röstade tre polska provinser för att dra tillbaka tidigare bestämmelser om att göra dem fria från ”hbtq-ideologi”.

I Podkarpackie röstades istället en bestämmelse igenom som syftar till att försvara ”grundläggande rättigheter och friheter”, rapporterade Reuters och hänvisade till den polska statliga nyhetsbyrån PAP i september förra året. ”Vi ser ett särskilt behov att skydda skolor och familjer och rätten för varje person till självbestämmande”, skrev Podkarpackie.

* * *
LÄS ÄVEN
”Det är en pogromdynamik som sätts i rörelse”
Färre ”hbtq-fria zoner” i Polen efter EU-press
Ambassadörer i upprop mot Polens hbtq-politik

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.