I sviterna av veckor av massiva protester och utdragna och uppdämda sociala missnöjesyttringar har Sri Lankas premiärminister Mashinda Rajapaksa avgått. Huruvida problemen försvinner tillsammans den forne försvarsministern, som ledde slutoffensiven och förintelsen av Tamilska tigrarna 2009, återstår att se – kritiker menar att landets problem tränger djupt in i samhällskroppen.
SRI LANKA | I mars i år började lankeser att samlas utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden Colombo för att visa sin ilska och sitt missnöje med den ekonomiska krisen som är den värsta sedan Sri Lanka blev självständig nation 1948.
Regeringen har försökt att kasta vatten på den politiska elden i form av såväl polisinsatser som införda utegångsförbud, men efter att alltfler regeringskritiker från andra håll i landet flockades i Colombo i helgen och början av veckan blev krisen till slut en härdsmälta som inneburit att minst 150 personer har tvingats uppsöka sjukvård till följd av polisstyrkors behandling av demonstranterna.
Enligt en presskommuniké från premiärministerkontoret kommer premiärministerns avgång att övergå i en tillfällig och parlamentariskt enig regering, där ansvar och skuld från och med nu delas jämnt mellan de olika partierna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Problemen fortsatte
Krisen bottnar heller inte, bör understrykas, i en unison protestkör mot regeringen, utan i potten ligger olika politiska intressen som slåss om makten i politiska korridorer – och som har drabbat samman i regelrätta våldsyttringar på gatorna.
Ända sedan inbördeskriget slutade i den lankesiska arméns totala förintelse av gerillarörelsen Tamilska tigrarna, i en offensiv ledd av den nyss avgångne premiärministern Mashinda Rajapaksa (då i rollen som försvarsminister), har Sri Lanka istället kokat i form av olika kriser: finanskrisen, covid-19 och dagens höjda priser på dagligvaror som mat och bränsle.
Mashinda Rajapaksas regering har kritiserats från flera håll för diskriminering av minoriteter, förutom tamiler även muslimer, samt för att försämra klimatet för yttrandefriheten och det fria ordet, enligt Kommittén för att skydda journalister.
”Tvillingskuldsekonomi”
Vägen framåt för Sri Lanka som nation är, enligt kritiker, en långvarig ekonomisk vanskötsel där regeringar efter regeringar skapat och bibehållit ohållbara finansmodeller som urholkat välfärdstjänster, rapporterar The Indian Express.
Asian Development Bank (ADB) underströk i en rapport 2019 att Sri Lankas ”tvillingskuldsekonomi” är ett problem vars rötter numera tränger djupt in i samhällskroppen:
”En tvillingskuld signalerar att ett lands utgifter överstiger den nationella inkomsten, och att produktionen av försäljningsbara varor och tjänster är ofullständiga”, skrev ADB i en rapport redan 2019.
* * *
LÄS ÄVEN:
Sri Lanka lovar MR-reformer – kritiker tvivlar
Sri Lanka: Journalister misshandlade utanför presidentpalatset
Kritiken växer mot MR-läget i Sri Lanka